NEPRAVDA

Političari džaba jedu

Služba za zajedničke poslove organa i tijela primjenjuje normative utroška materijala (za hranu i kafu) koje je direktor donio u junu 2009. godine

E. Halimić

Federalni parlamentarci plaćaju cijene iz 2009.

Foto: Arhiv


Građani Bosne i Hercegovine posljednjih nekoliko mjeseci suočavaju se s konstantnim poskupljenjem hrane, međutim, to se, izgleda, ne odnosi na parlamentarce i službenike u Parlamentu Federacije BiH.

Restorani i bifei

  • Faksimil dijela revizorskog izvještaja

    Faksimil dijela revizorskog izvještaja

    Foto: Printscreen


Naime, u revizorskom izvještaju za Službu za zajedničke poslove organa i tijela FBiH navodi se da se od 2009. godine nisu mijenjale cijene u restoranima i bifeima u zgradama i prostorijama koje koriste institucije Federacije.

- Cijene su određene cjenovnikom ugostiteljskih usluga koji je donio direktor Službe u februaru 2009. godine, po pribavljenom pozitivnom mišljenju Federalnog ministarstva trgovine i uz dobivenu saglasnost Vlade Federacije BiH. Služba primjenjuje normative utroška materijala (za hranu i kafu) koje je direktor donio u junu 2009. godine - konstatirali su revizori.

Međutim, na tome se priča ne završava. Osim toga što se radi o cjenovniku iz 2009. godine, koji je na snazi i danas, revizori su utvrdili da su i te cijene prethodno sačinjene na bazi kalkulacija te, na osnovu provedenih postupaka javnih nabavki i podataka navedenih u tenderskoj dokumentaciji, ne mogu potvrditi da su ulazni podaci za kalkulaciju relevantni.

Cijene iz maja

Federalni revizori nalažu kako Služba treba izraditi analizu finansijskog poslovanja Servisa za pružanje ugostiteljskih usluga i tržišnu analizu cijena usluga kako bi dobila potrebnu saglasnost za izmjene cjenovnika i kako bi opravdala predložene kalkulacije cijena u pogledu stvarne cijene i pokrića dijela troškova iz ugostiteljske djelatnosti.

S druge strane, sindikalna potrošačka korpa koju je Savez samostalnih sindikata BiH (SSSBiH) izračunao za juli ove godine iznosi 2.070,79 KM i za 27,45 KM je skuplja od potrošačke korpe za prethodni mjesec.

Prosječna plaća isplaćena u Federaciji BiH za maj ove godine iznosila je 982 KM i za osam KM je niža od iznosa u prethodnom mjesecu. Pokrivenost sindikalne potrošačke korpe prosječnom plaćom je 47,42 posto. Dakle, ni dvije prosječne plaće nisu dovoljne da bi se pokrili osnovni troškovi življenja u FBiH.

Tužbe za skoro 4 miliona

Nadalje, revizori su naveli da su, kada je riječ o radu Službe za zajedničke poslove, u toku sudski postupci za naplatu potraživanja od zakupnina za 72 korisnika poslovnih prostora za koje ukupni tužbeni zahtjevi iznose 3.942.906 KM.

- U ovim sudskim postupcima većina zakupaca su fizička lica. Bez obzira na to što su korisnici poslovnih prostora tuženi, njih 16 koristilo je prostore i u revidiranoj godini - naveli su revizori.

NA VRH

Podijeli članak na