POSLJEDNJI KONTINGENT EU

U BiH stiglo još 18.720 doza "Pfizerovih" vakcina

Time je ukupan broj "Pfizer"/"BioNTech" vakcina isporučenih Bosni i Hercegovini kao pomoć u borbi protiv pandemije Covida-19 u okviru granta "EU4Health" povećan na 214.110 doza

A. J.
  • BiH ukupno isporučeno 214.110 doza u okviru granta "EU4Health"

    BiH ukupno isporučeno 214.110 doza u okviru granta "EU4Health"

    Foto: Delegacija EU


Posljednji kontingent od 18.720 "Pfizer"/"BioNTech" vakcina, koje je Bosna i Hercegovina nabavila u okviru granta "EU4Health" vrijednog 13,7 miliona eura, stigao je danas u Sarajevo, saopćeno je iz Delegacije EU u BiH.

Time je ukupan broj "Pfizer"/"BioNTech" vakcina isporučenih Bosni i Hercegovini kao pomoć u borbi protiv pandemije Covida-19 u okviru granta "EU4Health" povećan na 214.110 doza.

Od 13,7 miliona eura izdvojenih u okviru "EU4Health" za podršku vakcinaciji protiv Covid-19 u Bosni i Hercegovini, više od devet miliona eura ostaje za podršku nastavka kupovine vakcina.

Isporuku omogućila Austrija

- EU će nastaviti raditi zajedno s Ministarstvom civilnih poslova Bosne i Hercegovine i drugim vlastima na olakšavanju daljnjih isporuka. EU i njene zemlje članice (Tim Evropa) ukupno su isporučile 1.302.110 doza vakcina za Bosnu i Hercegovinu za zaštitu od Covida-19. Ove donacije pomažu Bosni i Hercegovini da podigne na viši nivo kampanju vakcinacije i poveća broj potpuno vakcinisanih građana - saopćeno je iz Delegacije EU u BiH.

Današnja isporuka vakcina dio je obećanja od 650.000 vakcina "Pfizer"/"BioNTech" koje je finansirala Evropska unija, a namijenjene su Albaniji, Bosni i Hercegovini, Kosovu, Crnoj Gori, Srbiji i Sjevernoj Makedoniji. Posljednji kontigent vakcina stigle su na odredišta ove sedmice. Isporuku vakcina omogućila je Republika Austrija, putem pravnih sporazuma s proizvođačem i s vlastima u regionu.

Evropski komesar za proširenje i susjedstvo Oliver Varhelji (Varhelyi) izjavio je da su zemljama zapadnog Balkana dostavili svih 650.000 doza "Pfizer" vakcina koje je finansirala EU, kao što su obećali u maju.

- To potvrđuje snažnu solidarnost EU i njenih zemalja članica. Od početka pandemije, EU je odlučno djelovala pružajući podršku partnerima na zapadnom Balkanu u zajedničkoj borbi protiv ove pandemije - rekao je Varhelji.

Ministrica civilnih poslova Bosne i Hercegovine Ankica Gudeljević navela je da je, kao rezultat uspješne saradnje između Evropske unije, Austrije i Bosne i Hercegovine, još jednom potvrđeno da samo zajedničkim snagama možemo odgovoriti na globalne prijetnje.

- Krajnji cilj Bosne i Hercegovine je zajedničko djelovanje na svim poljima u okviru europske obitelji - dodala je Gudeljević.

Satler pozvao građane da se vakcinišu

Specijalni predstavnik EU i šef Delegacije EU u Bosni i Hercegovini Johan Satler (Johann Sattler) istakao je da je primjena vakcina protiv Covida-19 pokazala da se radi o sigurnim i efikasnim sredstvima sprečavanja zaraze, ozbiljnog oboljenja, i smrti.

- Trenutno, većina ljudi koji imaju ozbiljne simptome Covida-19 su oni koji nisu vakcinisani, a 1,3 miliona doza vakcina koje je Tim Evropa osigurao kao podršku partnerima u BiH u cilju zaštite stanovništva pomažu zaustavljanju širenja virusa i doprinose sprečavanju njegovih mutacija koje bi mogle umanjiti efikasnost postojećih vakcina. Pozivam sve da se vakcinišu što prije - poručio je Satler.

NA VRH

Podijeli članak na