BIJELJINA

Zbog ekspanzije stanogradnje angažiraju se i radnici iz Turske

Cijene u prvoj gradskoj zoni dostigle cifru od 2.200 KM po kvadratnom metru, a u drugoj 1.800 KM

Najveća zainteresiranost za manje stanove. AVAZ

Piše: Lj. Ljubojević

26.8.2021

Ekspanzija stambene izgradnje u Bijeljininastavljena je i u ovoj godini, iako gradnja stanova nije prekidana niti posebno usporavana ni u prošloj godini koju je obilježila pandemija koronavirusa.

Cijene stanova u prvoj gradskoj zoni dostigle su cifru od 2.200 KM po kvadratnom metru, potvrdio nam je Stanislav Mihajlović, predstavnik firme “Mihajlović”, koja trenutno gradi blizu 120 stanova u Bijeljini i šezdeset stanova na Zlatiboru u Srbiji.


Poštivanje rokova

- Na gradskom šetalištu, pored kanala Dašnica, gradimo objekt od pedesetak stanova, a projektirali smo i drugi stambeni objekt s oko 55 stanova. U narednoj godini ćemo na toj atraktivnoj lokaciji otpočeti izgradnju još 200 stanova te ćemo na jednoj lokaciji imati ukupno 350 stanova - kazao je Mihajlović.

Drago Živanović, vlasnik građevinskog preduzeća “Živanović”, koje je 36 godina prisutno u oblasti visokogradnje i niskogradnje na području Semberije i koje je angažirano kao izvođač radova na nekoliko objekata, potvrdio je da su zaposlili i jedanaest radnika iz Turske, i to zidara, tesara i armirača.

- Zbog neophodnosti poštivanja rokova i nemogućnosti da radnike takvih profila pronađemo na birou u Bijeljini, bili smo primorani da angažiramo radnike iz Turske. Trenutno na području Bijeljine gradimo blizu 200 stanova. Rokovi se moraju poštovati, jer, u protivnom, slijede penali - naveo je Živanović.


Iskorišten prostor

Mitar Gajić, vlasnik preduzeća “Tehnika inženjering”, rekao je da njegova firma trenutno gradi tri manja stambena objekta s ukupno 64 stana.

- Nemamo problem s nedostatkom radnika. Gradimo u drugoj gradskoj zoni i cijena naših stanova je u prosjeku 1.800 KM. Većinu stanova prodamo u izgradnji, kada dođemo do polovine izgradnje i prilikom izvođenja grubih građevinskih radova. Kupci traže stanove kvadrature od 38 do šezdesetak kvadrata, dobro projektirane, s maksimalno iskorištenim prostorom - dodao je Gajić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.