ODGOVOR KOLEGICAMA

Žene SDA: Banja Luka je kao i Sarajevo naše dvorište

Sistemska diskriminacija Bošnjaka u entitetu RS nije procjena, navode

Fu. M.

Forum žena SDA

Foto: SDA


Žene Stranke demokratske akcije (SDA) reagirale su na istup predsjednice Foruma žena Partije demokratskog progresa (PDP) Marine Blagojević, koja im je poručila kako su se trebale potruditi da se u Sarajevu i u drugim dijelovima FBiH prestane sa širenjem govora mržnje, nazivanja srpskog naroda najpogrdnijim nazivima, a Republike srpske „genocidnom tvorevinom“.

- Niti jedan funkcioner SDA ne naziva srpski narod "najpogrdnijim nazivima". Ako se njena konstatacija odnosi na kvalifikacije izrečene na račun odgovornih za zločine počinjene u posljednjem ratu, trebala bi prestati sa nametanjem bremena tih zločina cijelom narodu - stoji u saopćenju Žena SDA.

Kako ističu, cjelokupno političko i vojno rukovodstvo RS-a presuđeno je za genocid i ostale ratne zločine počinjene u Bosni i Hercegovini i tu presudu nisu donijele Žene SDA već najrelevantniji međunarodni sudovi.

Veće i ljepše Sarajevo

- Da institucije RS-a imaju ekskluzivitet u odgovornosti za počinjeni genocid, nisu se potrudile Žene SDA već upravo čelnici PDP-a opstruisanjem zahtjeva za reviziju presude Međunarodnog suda pravde po tužbi Bosne i Hercegovine protiv Srbije. Sistemska diskriminacija Bošnjaka u entitetu RS nije procjena, a naročito nije neutemeljena, već je činjenica zasnovana na konkretnim brojkama i ostalim pokazateljima, poput nacionalne strukture uposlenih u entitetskim institucijama ili presuda koje govore o diskriminaciji Bošnjaka u tom bosanskohercegovačkom entitetu - navode.

- Odgovor na pitanje o sudbini '150.000 sarajevskih Srba' potražite kod čelnika RS-a koji su ih primoravali da napuste svoje domove i presele se na prostor današnjeg entiteta RS, obećavajući im pri tome izgradnju „većeg i ljepšeg Sarajeva“. Provjerite i na spiskovima Sarajlija ubijenih granatiranjem i snajperskim djelovanjem sa položaja pod kontrolom Vojske RS-a. Na tim adresama možete pronaći mnogo odgovora koji vas zanimaju - također navode.

Interes svih

U dijelovima Federacije BiH u kojima je SDA na vlasti, Srbi imaju pravo na jezik i pismo, podsjećaju iz SDA.

Zaključile su da je procjena da sve više Bošnjaka kupuje stanove u Istočnom Sarajevu posljedica veće kupovne moći u odnosu na građane entiteta RS i u tom smislu SDA preuzima odgovornost za okolnosti koje su dovele do te pojave.

- I za kraj ono najvažnije. Žene SDA su dolazile, dolazit će i prisutne su u Banjoj Luci, te im niko neće određivati kada će i pod kojim uvjetima okupljati se na bilo kojem dijelu Bosne i Hercegovine i zastupati istinu. I Banja Luka je, baš kao Sarajevo i svaki pedalj Bosne i Hercegovine, „naše dvorište“ u kojem ćemo djelovati i raditi u interesu žena i svih građana, te nas niko, pa tako ni kolegica Blagojević, ne može spriječiti u tome - istakle su iz Foruma žena SDA.

NA VRH

Podijeli članak na