SARAJEVO

Godišnjica formiranja Prvog korpusa Armije RBiH: Odata počast šehidima i poginulim borcima

Podsjetimo, 6.585 boraca Prvog korpusa poginulo je u odbrani BiH od agresije

Piše: S. Š.

1.9.2021

Položeno i cvijeće na mezarju kod Alipašine džamije. S. Šantić

Učenjem Fatihe i polaganjem cvijeća na Šehidskom mezarju Kovači, potom i na mezarju kod Alipašine džamije u Sarajevu, obilježena je 29. godišnjica formiranja Prvog korpusa Armije Republike Bosne i Hercegovine.

U sklopu obilježavanja današnjeg dana, veterani Armije i MUP-a Republike BiH i delegacije prvo su posjetili Šehidsko mezarje Kovači, gdje je iskazana počast borcima koji su živote dali za odbranu BiH i Sarajeva.

Veterani te porodice poginulih boraca potom su kod Alipašine džamije na Skenderiji proučili Fatihu za svoje saborce i najmilije.

Podsjetimo, 6.585 boraca Prvog korpusa poginulo je u odbrani BiH od agresije. Za doprinos odbrani grada Sarajeva i BiH, Prvom korpusu Armije Republike BiH dodijeljena je kolektivna Šestoaprilska nagrada Grada Sarajeva 2010. godine.

Prvi korpus ARBiH formiran je 1. septembra 1992. u Sarajevu na prijedlog načelnika Vrhovne komande Oružanih snaga RBiH, generala Sefera Halilovića, prema odluci Vrhovne komande OSRBiH, Predsjedništva RBiH i predsjednika Alije Izetbegovića.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.