PORUKE S BLEDA

Džaferović: Evropska unija neće biti kompletna dok sve države Zapadnog Balkana ne postanu članice

Džaferović smatra da bh. institucije trebale funkcionirati onako kako je to propisano Ustavom

Džaferović: Ekonomski prosperitet. Arhiva

Ad. A. / Oslobođenje

2.9.2021

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović kazao je nakon sastanka da je bilo govora posebno o ulozi Slovenije kada je u pitanju evropski put BiH.

Džaferović je, govoreći o sveukupnoj posjeti Bledu i učešću na Bledskom strateškom forumu, naglasio da je sada više nego ikada ranije naglašena potreba uključivanja svih šest država zapadnog Balkana u Evropsku uniju.

-Vrlo jasno je rečeno, kao nikada do sada, da Evropska unija neće biti kompletna dok sve države Zapadnog Balkana ne postanu članice, a rečeno je i da kako god EU treba Zapadnom Balkanu toliko i Evropskoj uniji trebaju zemlje zapadnog Balkana - istaknuo je Džaferović.

Džaferović smatra da bh. institucije trebale funkcionirati onako kako je to propisano Ustavom te da je najbolji put za BiH i sve druge države zapadnog Balkana da što prije postanu članicama EU.

-To bih isto rekao i za NATO savez iako postoje neke države zapadnog Balkana koje imaju drugačiji odnos prema NATO savezu. Evropska unija za cijeli zapadni Balkan pa i BiH znači vladavinu prava, ekonomski prosperitet i poštivanje ljudskih sloboda i prava, a NATO savez je sigurnost - stava je Džaferović, piše Oslobođenje.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.