NA KIOSCIMA ŠIROM BIH

Danas u "Dnevnom avazu" čitajte: Ovo je borba svih nas

Stravična saobraćajna nesreća u mjestu Stupe, poginuli majka i sin

Piše: Avaz.ba

8.9.2021

Naslovnica "Dnevnog avaza". Avaz

U današnjem printanom izdanju "Dnevnog avaza", najtiražnijeg dnevnog lista u BiH, čitajte: Ovo je borba svih nas.

SUDBINE Priča o komadu odjeće u koji su utkani užas i tuga logoraških dana. Poslije 29 godina Halida Konjo - Uzunović dobila je džemper ubijenog brata Halima. Pred odvođenje u smrt, na batinjanje izvan ćelije, u proljeće 1992. godine, Halim je svom sugrađaninu, saputniku iz zatočeništva dao ovaj komad odjeće.

Naredne sedmice pred Upravnim odjelom Suda BiH bit će nastavljeno ročište Jerku Ivankoviću Lijanoviću, bivšem ministru u Vladi Federacije BiH i lideru stranke Radom za boljitak, po tužbi protiv Bosne i Hercegovine zbog hapšenja i pritvaranja u septembru 2015. godine u aferi “Meso”.

Komentar dana napisala je Meliha Smajkić: Plaćajte i šutite.

Jasmin Mulahusić, radikalni internet-jurišnik SDA koji živi u Luksemburgu, pušten je jučer odlukom Suda BiH na slobodu. Nisu mu čak određene ni mjere zabrane. Za njega je Tužilaštvo BiH tražilo jednomjesečni pritvor, ali je Sud odbio prijedlog tužioca Olega Čavke.

Grupa „Pravda za Dženana“ u subotu, 11. septembra, u Sarajevu organizira 20. po redu, do sada najveće proteste s početkom u 13 sati, ispred Narodnog pozorišta.

U razgovoru za „Crvenu olovku“, koja će večeras u 20 sati biti emitirana na našem portalu, na Avaz TV-u, Arijana Memić, sestra tragično nastradalog Dženana, između ostalog, kaže da su osjećanja pomiješana, pogotovo pred ovako bitne proteste.

Ličnost dana je Mihael Šumaher: Legenda se oporavlja.

Na stranama Globusa: Proteste stanovnika Crne Gore na Cetinju i na prilazima ovom gradu obilježila je i videoporuka akademika Sretena Vujovića, koji, pod očiglednim dejstvom suzavca, premijera države poziva da vidi kako „akademici plaču od njegovih suzavaca, koje smo mi kupili za njegovu policiju od naših poreza“. Poznati crnogorski pjesnik, prevodilac, akademik DANU-a i potpredsjednik crnogorskog PEN centra, za „Avaz“ govori o aktuelnim dešavanjima u susjednoj državi.

U BiH ponovo zvoni alarm za uzbunu. Uz rast broja novozaraženih, iz bolnica stižu upozorenja. Covid odjeli su popunjeni, pa su u bolnicama prisiljeni, zbog sve većeg priliva pacijenata, otvarati dodatne prostore.

Reporteri „Avaza“ posjetili su Covid odjel Opće bolnice, koji je namijenjen za pacijente oboljele od koronavirusa. Naime, ovaj odjel, na kojem ima 50 kreveta, uveliko je popunjen.

Sjednica Skupštine Kantona Sarajevo, prema očekivanjima, opet je donijela buru na političkoj sceni. Svađe, rasprave, uvredljivi govori, pa i optužbe za prijetnju, obilježili su jučerašnju sjednicu.

Pripadnici Jedinice za saobraćajne istrage, u prisustvu dežurnog tužioca, obavili su uviđaj na mjestu stravične nesreće koja se jučer u 13.10 sati desila u mjestu Stupe kod Ilijaša. Do sudara je došlo između minibusa „Centrotransa“ i Audija u kojem su bili muškarac i žena, koji su smrtno stradali. Prema podacima MUP-a Kantona Sarajevo, poginuli su majka i sin, 72-godišnja S. S. i 55-godišnji J. S.

Nakon što je prošle godine zbog pandemije koronavirusa Balet Fest održan online, 17. septembra ova kulturna manifestacija djelimično se vraća na scenu Narodnog pozorišta Sarajevo. Publika će u baletnim predstavama uživati do 28. septembra. Tako i ovogodišnje, 12. izdanje Balet Festa protječe u znaku pandemije, čemu je prilagođen i program.

Direktorica Festivala Edina Papo, u razgovoru za „Avaz“, naglašava da je Balet Fest jedini festival u BiH ovog tipa. Zbog toga su od velike važnosti njegovo postojanje i organiziranje.

Na stranama Sporta Feđa Dudić, šef stručnog štaba Veleža: Naša ekipa ima kvalitet za pobjede u derbijima.

Na prethodnih nekoliko akcija, otkako je selektor rukometne reprezentacije BiH Ivica Obrvan, nije se odazvao jedan od naših najboljih igrača Marko Panić. Desni bek Monpeljea je početkom sedmice za „Avaz“ potvrdio da se neće odazivati u državni tim dok je selektor Ivica Obrvan.

 U današnjem "Avazu" čitaoci na poklon dobijaju i redovni prilog "Porodica i zdravlje".

Današnje printano izdanje čitajte i na digitalnoj platformi na ovom linku:

https://avaz.pressreader.com/









Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.