NA DANAŠNJI DAN

Borci Sedmog korpusa Armije BiH oslobodili Donji Vakuf i Vinac, a borci Petog korpusa oslobodili Bosanski Petrovac

Vijeće sigurnosti UN-a usvojilo rezoluciju o povećanju broja i proširenju mandata međunarodnih mirovnih snaga u BiH

Armija RBiH ušla u Bosanski Petrovac. Agencije

Ad. A.

14.9.2021

Danas je utorak, 14. septembar, 257. dan 2021. Do kraja godine ima 108 dana.

U historiji brojni su događaji obilježili današnji dan, a rođene su neke od povijesnih ličnosti čiji su rad i djelovanje promijenili tokove čovječanstva.


Dogodilo se na današnji dan

1219. Proglašena autokefalnost Srpske pravoslavne crkve, koju je kod bizantskog cara Teodora I Laskarisa i nikejskog patrijarha Manojla I Haritopula izdejstvovao Sava Nemanjić, potom prvi srpski arhiepiskop, sa sjedištem u manastiru Žiča.

1812. Francuske trupe pod Napoleonom Bonapartom ušle u Moskvu, koju su Rusi u povlačenju zapalili.

1829. Potpisan Jedrenski mirovni ugovor kojim je okončan rusko-turski rat. Srbija je na osnovu Jedrenskog mira 1830. dobila hatišerif o samoupravi, a Grčka nezavisnost.

1960. Na sastanku predstavnika zemalja proizvođača nafte u Bagdadu osnovana je Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC).

1975. U Amsterdamu nezaposleni učitelj kuhinjskim nožem isjekao “Noćnu stražu”, jednu od najcjenjenijih Rembrandtovih slika.

1982. U eksploziji bombe podmetnute u sjedište kršćanske partije Falange u istočnom Bejrutu poginuli predsjednik Libana Bashir Gemayel i još 20 ljudi.

1992. Vijeće sigurnosti UN-a usvojilo rezoluciju o povećanju broja i proširenju mandata međunarodnih mirovnih snaga u BiH.


Florens Hartman. Agencije

1995. Borci Sedmog korpusa Armije BiH oslobodili Donji Vakuf i Vinac, a borci Petog korpusa Armije BiH oslobodili Bosanski Petrovac od srpskih snaga.

1996. U BiH održani prvi opšti izbori poslije potpisivanja Mirovnog sporazuma u Daytonu u decembru 1995. Pobijedile su tri nacionalne stranke, Srba, Hrvata i Bošnjaka.

1997. U požaru u rafineriji nafte u Visakapatamu, na jugu Indije, poginulo najmanje 56 ljudi, a istog dana je u centralnom dijelu te zemlje poginuo 81 putnik kada se pet vagona ekspresnog voza survalo s mosta u rijeku.

1997. Posmrtni ostaci posljednjeg bosanskog kralja Stjepana Tomaševića vraćeni iz Splita u Jajce, u obnovljeni samostan svetog Luke.

2001. Senat SAD-a usvojio rezoluciju kojom se predsjedniku Džordžu Bušu odobrava da preduzme sve neophodne i odgovarajuće mjere povodom terorističkih napada 11. septembra. Predsjednik Buš odobrio je mobilizaciju 50.000 rezervista.

2009. Haški tribunal osudio Florence Hartmann, bivšu predstavnicu glavne tužiteljice tog suda Carle del Ponte, na kaznu od 7.000 eura, jer je objavila dvije povjerljive odluke Suda iz procesa protiv Slobodana Miloševića.


Rođeni na današnji dan

1547.  Rođen nizozemski državnik Johan fan Oldenbarnevelt, otac moderne nizozemske države. Zajedno s Vilemom Prvim "Ćutljivim" od Oranža, vladarom novostvorene protestantske republike Ujedinjenih Provincija Nizozemske, predvodio je krajem 16. vijeka pobunu protiv okupatora Španaca koji su silom naturali rimokatolicizam. Odlučujuće je doprinio ekonomskom procvatu Holandije, njenoj trgovinskoj ekspanziji i osnivanju Nizozemske istočnoindijske kompanije, ali je njegov umjereni protestantizam toliko zasmetao Vilemovom sinu princu Morisu od Nasaua da ga je uhapsio pod optužbom za religioznu subverziju i 1619. pogubio, što historičari smatraju najtamnijom mrljom rane nizozemske historije.

1886.  Rođen češki diplomata Jan Garig Masarik, šef čehoslovačke diplomatije od 1940, potom od 1945. do 1948, sin prvog predsjednika Čehoslovačke Tomaša Masarika. U martu 1948. je izvršio samoubistvo - kako je zvanično saopšteno. Motivi tog čina predratnog ambasadora Čehoslovačke u SAD i Velikoj Britaniji nisu rasvijetljeni, ali se znalo da nije bio naklonjen komunističkom režimu koji je preuzimao vlast.


Umrli na današnji dan

1937. Umro češki državnik i filozof Tomaš Garrigue Masaryk. Osnivač liberalne Češke narodne stranke (1900 - 1920) koja se borila za autonomiju Češke u okviru Austro-Ugarske, bio je prvi predsjednik Čehoslovačke od 1918. do 1935.



Grejs Keli. Agencije

1982. Dan nakon saobraćajne nesreće na putu za Monte Carlo umrla princeza Grace od Monaca, bivša američka filmska glumica Grace Patricia Kelly, dobitnica Oscara za ulogu u filmu “Provincijalka”.

2009. U Los Anđelesu umro Patrik Svejzi, američki glumac, plesač i kantautor.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.