GRAČANICA

Četrdeset volontera od jutros na velikoj ekološkoj akciji, skupili više od 50 vreća smeća

Uz mlade i mladi predsjednik MZ Gračanica Demir Milkić i koordintor akcije Haris Okanović iz MFS-Emmaus, te koraškašice KK „G-Stars“

Do 12 sati prikupjeno preko 50 vreća smeća. H. Čalić

Piše: H. Čalić

18.9.2021

U okviru svjetskog dana "Očistimo Zemlju za jedan dan", više od 40 volontera iz MZ Gračanica, Međunaordnog foruma solidarnosti - Emaus iz Doboj Istoka, košarkašice KK "G- Stars" i udruženje "Brezik" iz Gračanice, jutors su se okupili u ulici Javor, odakle su krenuli u veliku ekološku akciju, čime su Gračanicu svrstali među 30 gradova u BiH, u kojoj se organiziraju akcije na čišćenju od smeća, uklananju divljih deponija otpada.

- Ne treba ni pomijati koliko nam je naša lijepa zemlja zatrpana divljim deponijama smeća. Neodgorni i ekološki neosviješćeni građanici, otpad bacaju gdje stignu, u šume, potoke, rijeke, jezera, na izletištma ostaju gomile smeća. Zbog toga se mi danas pridružujemo Svjetskoj akciji "Očistimo Zemlju za jedan dan". Znamo da mi to uraditi ne možemo za jedan dan, ali možemo poslati slike u svijet da smo mi tu da budemo drugačiji od drugih, da svojim primjerom pokažemo da nam je stalo da nam okolina bude lijepa, čista, zdrava- kaže Demir Milkć, predsjednik MZ Gračanica, koji je zasukao rukave i radi sa mladim ekolozima. 



Haris Okanović i Demir Milkić na čelu mladih akcijaša. H. Čalić

Uz rame mu je mladi Haris Okanović, koordinator akcije, stigao iz MFS- Emmaus sa volonterima da radi i podrži akciju.

 Oni su do 12 sati od smeća očistili trasu lokalnog puta od Gračanice do Malešića, u dužini od 4 kilometra. Prkupli su preko 50 vreća otpada, javljaju akcijaši sa terena.



Trasa duga 4 kilometra: Od smeća očistiti saobraćajnicu s obje strane. H. Čalić

- Kada bih ovakvih akcija bilo u svakoj mahali, ulici, zaseoku, selu, gradu, gdje bi nam bio kraj. Sami ekolozi ne mogu uraditi ono što neodgovorni građani zagade. Ekolog bio trebao biti svaki čovjek, čemu se iskreno nadamo da će doći vrijeme - kaže Haris Okanović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.