VELIKA POKAZNA VJEŽBA

Gorski spasioci iz Drine izvukli tijelo unesrećenog

Vozilo je pod vodom, potražni timovi i ekipe sa rafting čamcima pronašli su njegovu lokaciju, ronioci su ga izvukli i onda smo uz pomoć spasilačkih tehnika unesrećenog prebacili na obalu, kazao je Dženadin Veladžić, predsjednik GSS FBiH

Pripadnici GSS-a na djelu. Al. B.

Piše: A. Bajramović

19.9.2021

Stanica Gorske službe spašavanja Goražde, uz podršku GSS FBiH i kolega iz svih većih gradova, organizirali su pokaznu vježbu tokom koje su demonstrirali izvlačenje unesrećenog koji je, prilikom saobraćajne nesreće, s vozilom sletio u korito rijeke Drine

U vježbi, koju je pratio i veliki broj građana, a koja je organizirana povodom Dana oslobođenja Goražda, učestvovalo je više od 120 gorskih spasilaca iz cijele BiH.

- Vozilo je pod vodom, potražni timovi i ekipe sa rafting čamcima pronašli su njegovu lokaciju, ronioci su ga izvukli i onda smo uz pomoć spasilačkih tehnika unesrećenog prebacili na obalu i odvezli ga u hitnu pomoć. Kako bi građani mogli vidjeti kako mi to radimo sve smo pokazali ovdje oko mosta u gradu, dok je u stvarnim situacijama sve puno brže, opasnije i ljepše. Ovo je uigrana ekipa. Kako bi građani sve mogli vidjeti trebalo je to sve organizovati, dok u stvarnim situacijama sve ide puno brže i izgleda čak i bolje – kazao nam je Dženadin Veladžić, predsjednik GSS FBiH.

Desetak članova GSS Goražde bilo je dio potražnog tima tokom vježbe, jer za ozbiljnije akcije ne posjeduju dovoljno opreme. 


Haris Sirčić, načelnik stanice GSS Goražde - Avaz
Dženadin Veladžić, predsjednik GSS FBiH - Avaz
Pripadnici GSS-a na djelu - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+9

– Mi smo udruženje volontera, koji bez naknade troše svoje vrijeme i resurse s ciljem spašavanja ili preventivnog djelovanja. Tražimo samo opremu, jer sve što ste danas vidjeli donijele su kolege iz drugih stanica. Potrebna nam je oprema i vozilo bez kojeg ne možemo djelovati - kazao nam je Haris Sirčić, načelnik stanice GSS Goražde.

Potrebe za angažmanom spasilaca tokom saobraćajnih, ali i nesreća na rijekama ili planinama ili potraga za nestalim osobama skoro su svakodnevne u BiH, ali država ni njeni entiteti još nemaju usvojen zakon koji bi regulirao status spasilaca i službi spašavanja.

- GSS FBiH je od strane Vlade FBiH proglašena za jedinicu od značaja i imamo ugovor sa FUCZ, ali u kantonima – kako gdje. Ovdje smo da bismo podržali naše kolege iz Goražda, kako bi lokalna vlast prepoznala potrebu za jednom ovakvom službom, a sama GSS u Goraždu postoji već više od 50 godina. Nama je najpotrebniji zakon o GSS, da imamo tu sigurnost i propisano sve što je potrebno, jer sve Gorske službe u regionu imaju svoje zakone, jedino je kod nas on na čekanju – ističe Dženadin Veladžić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.