VELIKA POKAZNA VJEŽBA

Gorski spasioci iz Drine izvukli tijelo unesrećenog

Vozilo je pod vodom, potražni timovi i ekipe sa rafting čamcima pronašli su njegovu lokaciju, ronioci su ga izvukli i onda smo uz pomoć spasilačkih tehnika unesrećenog prebacili na obalu, kazao je Dženadin Veladžić, predsjednik GSS FBiH

A. Bajramović

Pripadnici GSS-a na djelu

Foto: Al. B.


Stanica Gorske službe spašavanja Goražde, uz podršku GSS FBiH i kolega iz svih većih gradova, organizirali su pokaznu vježbu tokom koje su demonstrirali izvlačenje unesrećenog koji je, prilikom saobraćajne nesreće, s vozilom sletio u korito rijeke Drine

U vježbi, koju je pratio i veliki broj građana, a koja je organizirana povodom Dana oslobođenja Goražda, učestvovalo je više od 120 gorskih spasilaca iz cijele BiH.

- Vozilo je pod vodom, potražni timovi i ekipe sa rafting čamcima pronašli su njegovu lokaciju, ronioci su ga izvukli i onda smo uz pomoć spasilačkih tehnika unesrećenog prebacili na obalu i odvezli ga u hitnu pomoć. Kako bi građani mogli vidjeti kako mi to radimo sve smo pokazali ovdje oko mosta u gradu, dok je u stvarnim situacijama sve puno brže, opasnije i ljepše. Ovo je uigrana ekipa. Kako bi građani sve mogli vidjeti trebalo je to sve organizovati, dok u stvarnim situacijama sve ide puno brže i izgleda čak i bolje – kazao nam je Dženadin Veladžić, predsjednik GSS FBiH.

Desetak članova GSS Goražde bilo je dio potražnog tima tokom vježbe, jer za ozbiljnije akcije ne posjeduju dovoljno opreme. 

– Mi smo udruženje volontera, koji bez naknade troše svoje vrijeme i resurse s ciljem spašavanja ili preventivnog djelovanja. Tražimo samo opremu, jer sve što ste danas vidjeli donijele su kolege iz drugih stanica. Potrebna nam je oprema i vozilo bez kojeg ne možemo djelovati - kazao nam je Haris Sirčić, načelnik stanice GSS Goražde.

Potrebe za angažmanom spasilaca tokom saobraćajnih, ali i nesreća na rijekama ili planinama ili potraga za nestalim osobama skoro su svakodnevne u BiH, ali država ni njeni entiteti još nemaju usvojen zakon koji bi regulirao status spasilaca i službi spašavanja.

- GSS FBiH je od strane Vlade FBiH proglašena za jedinicu od značaja i imamo ugovor sa FUCZ, ali u kantonima – kako gdje. Ovdje smo da bismo podržali naše kolege iz Goražda, kako bi lokalna vlast prepoznala potrebu za jednom ovakvom službom, a sama GSS u Goraždu postoji već više od 50 godina. Nama je najpotrebniji zakon o GSS, da imamo tu sigurnost i propisano sve što je potrebno, jer sve Gorske službe u regionu imaju svoje zakone, jedino je kod nas on na čekanju – ističe Dženadin Veladžić.

Više o temi Goražde

Više o:

Goražde GSS Drina
NA VRH

Podijeli članak na