AUSTRIJA

Druženje Bosanaca u Lincu: Utakmica u drugom planu, zabava do ranih jutarnjih sati

Druženja i očuvanje onog poznatog bosanskohercegovackog mentaliteta su česta

A. O.

Ekipe odmjerile snagu

Foto: A. Omersoftić


U austrijskom Lincu i njegovoj okolini živi skoro 20 hiljada ljudi koji vuku porijeklo sa prostora Bosne i Hercegovine.

Najveći broj je onih koji su došli u devedestim godinama pa sada mnogi imaju već i državljanstvo Republike Austrije. Druženja i očuvanje onog poznatog bosanskohercegovackog mentaliteta su česta, a primjer iz Linca, primjer jedne ekipe fudbalera-amatera koji se već punih 15 godina okupljaju i druže uz fudbal je po mnogo čemu jedinstven.

Dogovorili druženje

Naime, članovi ekipe dolaze iz različitih dijelova naše zemlje, starosna i socijalna struktura je šarolika. To im ne smeta da u ovom, može se reći rekordno dugačkom periodu, se dobro zabavljaju i igraju kvalitetan rekreativni fudbal iako su neki od njih dobro već zagazili u sedmu deceniju života.

Trenutno ulogu blagajnika i glavnog organizatora i pokretača aktivnosti ima Kemo Čosatović, Zeničanin sa adresom stanovanja u gradiću Traun, koji je ustvari predgrađe ali i sastavni dio Linca. U razgovorima sa svojim bratom Almirom, koji živi u gradu Vilahu, na jugu ove alpske Republike, je doznao da takva slična ekipa rekrativaca postoji i u tome gradu. Ubrzo su dva brata animirala svoje prijatelje i dogovorili druženje u Lincu, naravno uz neizbježnu utakmicu. U subotu je tako na terenima ÖTB Urfahr kod Linca odigrana utakmica, u kojoj su domaćini pokazali samo malo više od igre i pobjedili rezultatom 3:2.

Treće poluvrijeme

Ono sto vrijedi pomena je tzv. treće poluvrijeme, zabava do jutarnjih sati u ugostiteljskom objektu Seidl Gartl koji je na raspolaganje našim momcima stavila Michaela, vlasnica ovog objekta. Michaela je oduševljena onim sto je vidjela i sama je slavila do kasnih doba. Među ovim rekreativcima iz Linca ima i vrsnih muzičara i tako je osmisljen i bend „The Feschta“ ciji su članovi neumorno i bez pauze svirali i pjevali sve do jutra.

Na jutarnjoj ili bolje rečeno podnevnoj nedeljnoj kafi je dogovoreno da se ovo u proljeće iduće godine mora ponoviti, a rođena je i ideja o mini turniru na koji bi pozvali ovakve ekipe iz cijele Austrije.

Više o temi Austrija

AUSTRIJSKI KANCELAR
Kurz: Sada imamo pandemiju nevakcinisanih

Više o:

Austrija Linc Bosanci
NA VRH

Podijeli članak na