DIGAO RUČNU

Evo kome je sve poslan: Zašto Avdo Avdić nije objavio snimak razgovora između Gordane Tadić i Osmana Mehmedagića

Ja kada sam imenovan za direktora, on me sreo na cesti i rekao "šta je vi paraobavještajci". Ja ga nabio nogom i ganjao ga dole, rekao je Osmica o Avdiću

M. Aščić

Osmica i Avdić

Foto: Avaz


Na adresu portala Avaz.ba 17.septembra u 12.28 sati stigla su tri maila u kojem su priloženi audiosnimci razgovora Osmana Mehmedagića, direktora OSA-e BiH sa Gordanom Tadić, glavnom državnom tužiteljicom i njenom zamjenicom Ozrenkom Nešković

Na prva dva maila su stigli audiosnimci, a na trećem, tekst u kojem su nalaze i adrese ostalih medija kojima je poslan ovaj sadržaj, a jedini ga je objavio portal "Avaza".

Već duže vrijeme nezakonito prati

U mailu se navodi da iza njega stoje pošteni i potlačeni uposlenici Obavještajno-sigurnosne agencije BiH (OSA BiH). Ovaj mail je poslan i na adresu ostalih medija u BiH.

Na prvom mjestu, što je vidljivo iz maila, iako se "Avazu , koji je jedini objavio snimke spočitava drugačije, nalazi ime portala Istraga.ba, čiji je osnivač i urednik Avdo Avdić.

"Avaz" je odlučio cenzurisati ime pošiljaoca kako bi zaštitio izvor.

  • Mailovi stigli 17.septembra na adresu portala Avaz.ba

    Mailovi stigli 17.septembra na adresu portala Avaz.ba

    Foto: Avaz


U mailu se navodi, između ostalog, da generalni direktor OSA-e Osman Mehmedagić Osmica, zloupotrebljavajući resurse službe, već duže vrijeme nezakonito prati i prisluškuje glavnu državnu tužiteljicu Gordanu Tadić.

Navodi se da je preko svojih odanih kadrova u službi nezakonito ozvučio kancelariju glavne tužiteljice. Kao dokaz tome, medijima su poslali snimke na kojima se čuje razgovor Mehmedagića, glavne tužiteljice Tadić i njene zamjenice Ozrenke Nešković.

Mehmedagić je prema tvrdnjama autora pisma iz OSA-e tražio da mu se ovaj snimak lično dostavi a potom odmah uništi iz razloga što se i on pojavljuje na navedenom snimku.

Možda odgovor na pitanje zašto Avdić nije objavio snimak, leži u činjenici šta snimku Mehmedagić rekao

Podnio prijavu, pa se onda počeo lizati

Govoreći o Avdi Avdiću, Osmica je rekao:

- Ja kada sam imenovan za direktora, on me sreo na cesti i rekao "šta je vi paraobavještajci". Ja ga nabio nogom i ganjao ga dole. On je onda išao u Ambasadu SAD, FUP, SIPA-u, podnio prijavu protiv mene, pa se onda počeo lizat sa mnom - kaže Osmica.

Na snimku Mehmedagić priznaje da su Avdo Avdić i "Slobodna Bosna" objavili pogrešnu informaciju da je Gordana Tadić boravila u hotelu Jadran u Neumu.

- Avdo ti prati te javne nabavke– kaže Osmica Tadićki.

NA VRH

Podijeli članak na