UOČI DOLASKA U BIH

Plenković: Dodikove izjave nisu korisne ni blagotvorne

Stav Hrvatske je da BiH treba biti suverena, samostalna, jedinstvena zemlja, rekao je Plenković

Fena

Andrej Plenković

Foto: Fena


Hrvatski premijer Andrej Plenković rekao je danas, komentirajući izjavu člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika o formiranju vojske Republike Srpske, kako takve izjave koje bi vodile "odvajanju jednog od entiteta u BiH" nisu korisne za odnose među narodima.

- Što se tiče našega stava prema BiH, on je vrlo jasan... stav Hrvatske je da BiH treba biti suverena, samostalna, jedinstvena zemlja koja se bazira na tzv. modelu jedna država, dva entiteta i tri ravnopravna konstitutivna naroda - rekao je Plenković u izjavi novinarima u Banskim dvorima, nakon sastanka predstavnika stranaka parlamentarne većine.

Dodik je u ponedjeljak navečer ponovo zaprijetio da će vlasti Republike Srpske nastaviti s konkretnim koracima "demontaže" nekih od najbitnijih institucija BiH, kao i da će taj entitet ponovo uspostaviti svoju vojsku.

Plenković je rekao da bilo kakve izjave koje bi vodile "separatizmu ili odvajanju jednog od entiteta od BiH" nisu "korisne ni blagotvorne za odnose među narodima".

Hrvatski je premijer najavio i da će se u četvrtak susresti s predsjedateljem Vijeća ministara BiH Zoranom Tegeltijom prilikom otvaranja mosta Svilaj na koridoru 5C i "tamo ćemo razmijeniti mišljenja. Pozicija Hrvatske je uvijek čvrsta i jasna", istaknuo je.

Više o temi Andrej Plenković

PREMIJER HRVATSKE
Andrej Plenković dolazi u BiH: Ovo je razlog
NA VRH

Podijeli članak na