PODRŠKA NAŠOJ ZEMLJI

Fris: EUFOR još potreban Bosni i Hercegovini

Za Oružane snage BiH je kazao da su istinski partner i dodao da EU redovno poziva Bosnu i Hercegovinu da doprinese misijama mira u inozemstvu

Čarls Fris. Fena

Piše: Fena

1.10.2021

Čarls Fris (Charles Fries), zamjenik generalnog sekretara Evropske službe za vanjsko djelovanje (EEAS) za zajedničku sigirnosnu i odbrambenu politiku i odgovor na krize, na pres-konferecije u Sarajevu je prenio tri poruke visokog evropskog zvaničnika Džozepa Borelja (Joseph Borell), od koji je prva - pohvala za EUFOR Operaciju Althea kao uspješnu priču o suradnji Evropske unije i NATO saveza.

Zemlje Evropske unije složile su se da je uloga EUFOR-a još potrebna Bosni i Hercegovini, kazao je Fris.

Vježba EUFOR - Brzi odgovor je u 2021. godini održana u kontekstu potencijalne prirodne katastrofe i pružanja pomoći lokalnom stanovništvu širom Bosne i Hercegovine,  rekao je Fris podsjećajući da je EUFOR Althea, u vrijeme katastrofalnih poplava u BiH, također ponudio pomoć civilima.

U Boreljevo ime, on je izrazio zahvalnost svim vojnicima učesnicima vježbe, kao i partnerima iz BiH.

Za Oružane snage BiH je kazao da su istinski partner i dodao da EU redovno poziva Bosnu i Hercegovinu da doprinese misijama mira u inozemstvu.

Druga Boreljeva poruka koju je Fris prenio na pres-konferenciji odnosi se na angažman Evropske unije i solidarnost s Bosnom Hercegovinom.

Vrhunac pandemije

U tom kontekstu je konstatirao veliki napredak Bosne i Hercegovine u izgradnji stabilnog i sigurnog okruženja u proteklih 25 godina, ali i dodao da predstoji još veoma mnogo napornog posla da bi svi bh. građani imali jasnu i prosperitetnu budućnost u okvirima Evropske unije.


- Naš angažman i solidarnost vidljivi su svima koji to žele vidjeti. Evropska unija je najveći donator i investitor na Balkanu – kazao je Fris i dodao da je predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen najavila jučer 600 miliona eura pomoći, osim pet miliona eura doniranih zapadnom Balkanu.

Na vrhuncu pandemije, Evropska unija je pomogla Bosni i Hercegovini s više od 80 miliona eura i putem mehanizma Covax je obezbijeđeno više od 1,6 milona vakcina, a bit će ih još, poručio je Fris.

Treća poruka koju je on tokom ovog boravka u Bosni i Hercegovini prenio od evropskog zvaničnika Borelja jeste da je ključ rješenja za BiH integracija u Evropsku uniju, za šta će politički lideri morati preuzeti njihov dio odgovornosti.

Podsjetio je na riječi Ursule von der Leyen da je evropska perspektiva  stvarna, što će potvrditi i samit 6. oktobra.

Prioritetno, institucije Bosne i Hercegovine moraju biti potpuno funkcionalne jer su potrebne reforme, a zapaljiva retorika mora stati, poručio je Fries i zaključio: „Samo jedinstvena Bosna i Hercegovina ima mjesto u okviru Evropske unije“.

Izborne reforme

Ključno je prije kraja 2021. godine postići sporazum svih političkih stranaka o ustavnim i izbornim reformama, dodao je, a evropski partneri očekuju i reforme u oblastima vladavine prava, integriteta sudstva i javnih nabavki.

Svi ti ciljevi su mogući uz političku volju. Evropska unija će i dalje pružati podršku, u svakom koraku, zaključio je.

Na pres-konferenciji se obratio i šef Delegacije EU u BiH Johan Satler (Johann Sattler) podsjećajući na jučerašnju jasnu poruku Ursule von der Lejen da Bosna i Hercegovina, kao i cijeli zapadni Balkan, imaju budućnost u Evropskoj uniji.

Satler je ponovio da je EU najveći investitor i trgovinski partner na zapadnom Balkanu te kao važnu poruku navedene evropske zvaničnice istaknuo da lokalni političari „moraju pomoći nama da mi pomognemo vama“ i moraju se vratiti dijalogu radi potrebnih reformi, rješavanja problema zdravstvene prirode i mnogih drugih.

Satler je naglasio korisnost misije EUFOR-a kao evropske investicije u sigurnost u BiH, dodavši da će EU učiniti sve da ova vrlo uspješna misija ostane još u Bosni i Hercegovini.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.