ŠOKANTNO

"Avaz" otkriva nove nevjerovatne detalje: Osmicine diplome nema ni na vidiku, pronađen indeks na ime Muhamed Muktauf

Muktauf, državljanin Libije, bio je upisan na Američki univerzitet u BiH tokom jednog semestra, matična knjiga broj 52, ali se umjesto njega onda ukazao direktor OSA-e

Mehmedagić i Prcić: Zakulisne igre s ciljem spašavanja direktora OSA-e. Avaz

Piše: Miralem Aščić

5.10.2021

"Gordana, skloni Olega Čavku", čuje se na audiosnimku razgovora Osmana Mehmedagića Osmice, direktora Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) BiH, i Gordane Tadić koji je nastao 19. jula 2019. godine, u kabinetu glavne državne tužiteljice.

Radi se o audiosnimku u trajanju od 80 minuta, a koji je prije 15 dana objavio portal "Avaza". 

Ovaj snimak potresao je pravosudno-obavještajni sistem u državi i razotkrio rad i metode direktora OSA-e. Autentičnost audiosnimka nije osporila ni OSA, "nego se zabrinula ko je snimao sastanak".

Nema dokaza da je Mehmedagić ikad bio student

Na audiosnimku Mehmedagić ucjenjuje Tadić i njenu zamjenicu Ozrenku Nešković, govoreći da će teško kompromitirati tužioca Čavku, tražeći da se istraga u aferi "Diploma", koja se tiče stepena obrazovanja prvog čovjeka tajne službe, zaustavi. Nekoliko mjeseci kasnije utvrđeno je da je Osmica krivotvorio diplomu uz pomoć Denisa Prcića, osnivača i vlasnika Američkog univerziteta u BiH, a sve s ciljem da dobije drugi mandat na čelu ove agencije.

Međutim, tu nije kraj. Istražitelji Tužilaštva Bosne i Hercegovine i pripadnici MUP-a KS već mjesecima ne mogu pronaći dokumentaciju koju je sakrio Prcić, a tiče se dosjea o školovanju osoba na ovom univerzitetu, pa i samog Mehmedagića.

Policija je nakon Prcićevog hapšenja 18. juna, nekoliko dana kasnije na jednoj vikendici pronašla servere, ali ne i matične knjige i dosjee.

Tokom pretresa Univerziteta u Tuzli pripadnici MUP-a TK nisu pronašli nijedan dokaz da je Mehmedagić ikada bio student u ovoj ustanovi. No, on je ovu diplomu, koju je predao Komisiji za nadzor nad radom OSA-e, proglasio tajnom.

Tužilaštvo ima dokaze da je Mehmedagić stekao krivotvorenu diplomu visoke stručne spreme, zahvaljujući kojoj je imenovan na dužnost generalnog direktora OSA-e, iako njegova stvarna stručna sprema - VŠS Pravnog fakulteta u Sarajevu nije bila dovoljna za imenovanje.

Istragom je utvrđeno da je Prcić, uz pomoć saradnika, istrgnuo originalnu stranicu iz registra ovog fakulteta te da je naknadno ubačeno i dopisano ime Osmana Mehmedagića. Umjesto studenta Damira Mujakića, osvanuo je direktor Osmica.

Grafolog koji je utvrdio nelogičnosti je stalni sudski vještak Ismet Katana.


Tokom pretresa AUBiH nije pronađen dokaz o studiranju. Avaz

Ali, kako istraga ide dalje, tako na vidjelo izlaze novi nevjerovatni detalji.

Saznajemo da istražitelji i policija nisu nikada pronašli matične knjige, ni dosje, ni diplomu koja se odnosi na direktora OSA-e. Šlag na tortu je da je policija pronašla indeks na kojem se kao student "vodio" Mehmedagić, ali ovaj je dokument izdat na drugo ime.


Podaci otkriveni na serveru LMS sistema

A drugo ime je strani državljanin Libije Muhamed Muktauf!? Naime, Muktauf je bio upisan na Američki univerzitet u BiH tokom jednog semestra (matična knjiga broj 52). Međutim, tada u akciju stupa Prcić i, umjesto Muktaufa, naknadno ubacuje Mehmedagića s brojem indeksa koji je koristio Libijac.

Svi ovi podaci su otkriveni na serveru LMS sistema koji je Prcić sakrio, a policija naknadno pronašla.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.