DVODNEVNA POSJETA

Patrijarh Porfirije danas služi u Sabornoj crkvi u Sarajevu

Patrijarh Porfirije posjetit će danas i Istočno Sarajevo gdje će ga dočekati gradonačelnik Ljubiša Ćosić i načelnici svih šest gradskih općina

Patrijarh Srpske pravoslavne crkve Porfirije. Anadolija

A. Ka. / Srna

17.10.2021

Patrijarh Srpske pravoslavne crkve (SPC) Porfirije nastavlja svoju posjetu Mitropoliji dabrobosanskoj.

Patrijarh Porfirije danas će u 9:30 sati služiti Svetu arhijerejsku liturgiju u Sabornom hramu Rođenja Presvete Bogorodice u Sarajevu, uz sasluženje mitropolita dabrobosanskog Hrizostoma i sveštenstva.

Prethodno će služiti Vaskršnje jutrenje koje će početi u 8:30 sati.


Obraćanje građanima

Patrijarh Porfirije posjetit će danas i Istočno Sarajevo gdje će ga dočekati gradonačelnik Ljubiša Ćosić i načelnici svih šest gradskih općina.

Sastanak će početi u 15 sati, nakon čega su predviđene izjave za medije, saopćeno je iz Gradske uprave Istočno Sarajevo.

Nakon susreta u Gradskoj upravi, predviđena je šetnja do Trga Republike Srbije, gdje će se patrijarh Porfirije i mitropolit Hrizostom obratiti građanima Istočnog Sarajeva.

Na kraju posjete planirano je da posjeti crkvu koja se gradi na Jahorini.

Patrijarh boravi u posjeti Mitropoliji povodom 50 godina monaške i 30 godina episkopske službe Njegovog visokopreosveštenstva mitropolita Hrizostoma.

On je stigao jučer, a na putu do Sarajeva posjetio je Sokolac gdje su ga dočekali mitropolit Hrizostom i načelnik općine Milovan Bjelica.

Odskočna daska

U Sabornom hramu u Sarajevu sinoć je služena doksologija u njegovu čast, a u besjedi je patrijarh istakao da pravoslavni Srbi u ovom gradu žive najmanje od 14. vijeka i mole se Bogu o čemu svjedoči i taj stari hram, te da različitosti nisu tu da bi razdvajale već okretale ljude jedne prema drugima.

- Na samo nekoliko stotina metara nalaze se bogomolje naroda drugih vjera, koje sve potiču iz istog korjena - stvaralačke ljubavi svoje - patrijarh Porfirije.

Prepoznavajući svoj identitet i različitost, on je naveo da to nije dato da bi razdvajalo već bilo odskočna daska koja baca jedne prema drugima u zagrljaj.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.