BOLJI ODGOVOR NA PANDEMIJU

Nova američka pomoć: BiH dobila 750.000 dolara za brobu protiv Covid-19

Ova pomoć će doprinijeti da WHO osnaži borbu Bosne i Hercegovine protiv COVID-19 rješavanjem upravo kritičnih odgovora na pandemiju, kazao je Nelson

Ambasador Nelson prisustvovao današnjem potpisivanju ugovora. USAID

L. S. / Fena

18.10.2021

Sjedinjene Američke Države su, putem Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID), donirale dodatnih 750.000 dolara pomoći u borbi protiv pandemije COVID-19 u BiH, odnosno boljeg odgovora na pandemiju, uključujući praćenje, komunikaciju s javnosti i dijagnostiku.


Jasnija komunikacija

Ta pomoć USAID-a putem Svjetske zdravstvene organizacije (WHO)) u BiH realizirana je na današnjem potpisivanju ugovora kojem su prisustvovali američki ambasador Erik Nelson (Eric), direktorica misije USAID-a Kortni Čab (Courtney Chubb) i specijalni predstavnik WHO u Bosni i Hercegovini dr. Ervin Kureman (Erwin Cooreman).

Ambasador Nelson je kazao da će ta pomoć doprinijeti da WHO osnaži borbu Bosne i Hercegovine protiv COVID-19 rješavanjem upravo kritičnih odgovora na pandemiju.

- Bolji podaci, jasnija komunikacija o rizicima, angažman zajednice, te poboljšani laboratoriji i dijagnostika vitalni su za borbu zemlje protiv virusa - dodao je Nelson.


Glavni fokus je spašavanje života

Kuremanje naveo da su zahvalni USAID-u na toj važnoj donaciji koja će pomoći WHO-u da Bosni i Hercegovini pruži najbolje alate i pomoć u odgovoru na pandemiju COVID-19.

- Naš glavni fokus bio je i još uvijek je spašavanje života i okončanje akutne faze ove pandemije - rekao je on.

S ovim finansiranjem, USAID je od početka pandemije donirao 11,2 miliona dolara pomoći za borbu BiH protiv od COVID-19, koristeći izravna i preusmjerena sredstva, saopćeno je iz USAID-a.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.