DIREKTOR UDRUŽENJA BANAKA

Kutle: Kamatne stope na kredite na historijskom minimumu

I jedna i druga kamata su pale do svog minimuma i kao takve ne mogu generisati dalji pad kamata na kredite, rekao je Kutle

Direktor Udruženja banaka BiH Berislav Kutle. Arhiv

N. Aj.

19.10.2021

Direktor Udruženja banaka BiH Berislav Kutle izjavio je da su kamatne stope u BiH na historijski niskom nivou i da je teško očekivati dalje smanjenje.

Kutle podsjeća da su kamate padale zbog smanjenja kamata na evrotržištu, kao i da je registrovan pad kamatne stope na depozite kao domaći izvor za kredite.

- I jedna i druga kamata su pale do svog minimuma i kao takve ne mogu generisati dalji pad kamata na kredite - rekao je Kutle za zagrebački "Večernji list.

Kada je riječ o trenutnoj situaciji, kao i prognozama za budućnost, Kutle kaže da se, uslijed rasta inflacije u svijetu, pa i u BiH, može očekivati povećanje kamatnih stopa na izvore kredita, a onda i prelivanje na kredite, što neće biti kratkoročno.

- Kamatna stopa na kratkoročne kredite kreće se od 0,5 do tri posto, što varira od banke do banke i kvaliteta klijenata. Na dugoročne kredite od dva do pet posto, opet zavisno od dužine otplate i kvaltiteta klijenata - rekao je Kutle.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.