POSJETE

Delegacija KS u Novoj Kasabi: U budžetu za 2022. posebna stavka za podršku održivom povratku u srebreničkoj regiji

Imali smo priliku vidjeti da trenutna rješenja kao što je edukativni centar u Novoj Kasabi treba sistemski unaprijediti i ukupni ambijent približiti pedagoškim standardima i normativima, rekla je Hota-Muminović

N. Aj.

25.10.2021

Delegacija KS u Novoj Kasabi - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+1

Delegacija Kantona Sarajevo u kojoj su bili predsjedavajući Skupštine KS Elvedin Okerić, ministrica za odgoj i obrazovanje Naida Hota-Muminović i ministar unutrašnjih poslova Admir Katica posjetila je danas učenike područne škole u Novoj Kasabi.

U saopćenju Službe za protokol i press KS se navodi da su se učenici prisjetili vremena kada su roditelji zajedno s njima u oktobru 2013. godine protestovali ispred zgrade OHR-a u Sarajevu, tražeći prava za kvalitetnije obrazovanje i poštivanje prava na pohađanje maternjeg jezika i nacionalne grupe predmeta. Istakli su kako sve do danas njihova prava, nažalost, i pored sudskih presuda koje su donesene u njihovu korist nisu ostvarena.

- U februaru 2014. godine je 17 profesora, volontera iz Kantona Sarajevo, krenulo u Konjević Polje, prema modelu da učenici budu upisani u školu u Kantonu Sarajevo i nastavu pohađaju prema programu Federacije BiH, a instruktivnu nastavu izvode u objektu koji im je na korištenje dala Islamska zajednica i koji je djelomično ispunjavao uslove prema pedagoškim standardima i normativima - podsjetili su svoje goste iz KS nastavnici učenika.

Nesigurnost i nemogućnost

Naveli su i kako je sredstva za plaće nastavnika tada osiguralo Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke, dok je sredstva za prijevoz učenika obezbijedilo Federalno ministarstvo za raseljena lica.

- U tom periodu je bilo poteškoća za isplate plaća, te su plaće nastavnika bile neredovne, što je kod nastavnika izazvalo nesigurnost i nemogućnost ostanka u ovom procesu - prisjetili su se tog teškog perioda.

Naglasili su i kako je školske 2017/18. tadašnji premijer KS Elmedin Konaković uspio da budžetom u Kantonu Sarajevo planira sredstava neophodna za plaće 16 nastavnika u Novoj Kasabi. S ponosom su iznijeli podatak kako je gotovo 99 posto učenika iz Nove Kasabe svoje srednjoškolsko obrazovanje nastavilo, kao i da iz te generacije imaju i prve studente.

- Neki od ovih učenika su upisani i u sarajevske srednje škole i veoma su uspješni učenici - naveli su.

Dodali su i kako su Osnovni sud u Srebrenici i Ustavni sud BiH donijeli presude da se krše osnovna ljudska prava učenika, kao i da im se ona trebaju vratiti.

Sistemski unaprijediti

U nastavku današnje posjete upriličen je i obilazak Udruženja Međunarodni forum solidarnosti - EMMAUS u Potočarima. Ovo udruženje pruža usluge dnevnog centra, internatski smještaj za djecu iz udaljenih opština, ambulantu, kao i starački dom za majke Srebrenice, radeći tako na osnaživanju povratnika na području srebreničke regije.

Centar EMMAUS djeluje od 2005. godine i predano pruža podršku, upoznali su predstavnici udruženja goste iz Kantona Sarajevo.

- Danas smo imali priliku vidjeti da trenutna rješenja kao što je edukativni centar u Novoj Kasabi treba sistemski unaprijediti i ukupni ambijent približiti pedagoškim standardima i normativima. Nažalost, sistem u kojem se ne provode presude sudova i narušava poštivanje osnovnih ljudskih prava, među kojima je i pravo na obrazovanje, te pravo da se svoj jezik zove onako kako ga Ustav prepoznaje ne doprinosi izgradnji povjerenja - istakla je Hota-Muminović.

Okerić je kazao kako je aktuelna većina u Skupštini Kantona Sarajevo opredijeljena da kroz zakonske propise i kroz kreiranje posebne stavke u budžetu za 2022. godinu podrži aktivnosti održivog povratka u ovom dijelu Bosne i Hercegovine.

- Cilj nam je da tako ublažimo negativne posljedice dugogodišnjeg neodgovornog odnosa prema povratnicima u entitetu Republika Srpska - istakao je Katica.

Ministar unutrašnjih poslova KS je dodao da je u vremenu izoštrenih retorika i političke krize koji utječu na osjećaj sigurnosti građana vrlo važno ostvariti neposredni kontakt s ljudima i ukazati na stvarne aspekte trenutne situacije.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.