NAKON OBRAĆANJA

Zvizdić: Šmit je podvukao da blokade moraju prestati

Ako zakon stupi na snagu, onda mislim da će OHR reagirati ali nisam siguran da će ikada stupiti na snagu, rekao je Zvizdić.

Denis Zvizdić. L. Memčić

Piše: L. M.

28.10.2021

Denis Zvizdić, predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, smatra da je jako dobro što se visoki predstavnik Kristijan Šmit obratio zastupnicima.

- Vrlo je jasan stav OHR-a da će se poštovati Ustav, da nema govora o prenošenju nadležnosti i da njegove ovlasti u svakom momentu mogu biti aktivirane ukoliko se ugrozi teritorijalni integritet i suverenitet, međunarodna nezavisnost BiH - rekao je Zvizdić.

Dodao je da je Šmit podvukao da blokade moraju prestati te da je Parlament jedino mjesto gdje se može doći do rješenja.

- Ja ne mogu ulaziti u proceduru da li OHR reagira kada zakon stupi na snagu - rekao je Šmit kao odgovor na pitanje o formiranju agencije za lijekove RS.

- Ako zakon stupi na snagu, onda mislim da će OHR reagirati ali nisam siguran da će ikada stupiti na snagu - rekao je Zvizdić.

Novinarima se obratio i Dženan Džonlagić, zastupnik DF-a, koji je kazao da proces ukidanja državnih zakona i institucija već teče.

- Najave koje imamo jesu da će se nastaviti. Vrlo opasna pojava je pitanje Oružanih snaga. Moje pitanje je upravo to bilo, da li je svjestan da Ured visokog predstavnika ima odgovornosti da reagira u skladu sa Dejtonom - rekao je Džonlagić.

Adil Osmanović. L. Memčić

Adil Osmanović, zastupnik SDA, kazao je da očekivao precizan i jasan odgovor.

- Ali zadovoljan sam onim što je kazao da prati situaciju te da će pristupati sa bonskim ovlastima te da neće dopustiti jednostrani prijenos nadležnosti. Zakon o lijekovima je donesen 2008. kada je nadležan bio Sredoje Nović iz SNSD-a - rekao je Osmanović.

Saša Magazinović, šef Kluba zastupnika SDP-a, kazao je oni koji stvaraju problem nisu bili tu, ali vjeruje da su čuli poruke.

- Osim zastupnika koji su ignorirali obraćanje, to su ignorirali i predstavnici diplomatskog kora. Svi su pozvani, bio je predstavljen sa malim brojem ljudi, i to ne na ambasadorskom nivou. Rekao bih da nešto ne štima, to je za mene signifikantno - rekao je Magazinović.

Komentirao je i pristup HDZ-a te kazao da oni nisu imali hrabrosti da kažu da su protiv obraćanja visokog predstavnika.

 - Oni bi da se ne zamjere gospodinu Dodiku, a da ispoštuju i ovamo - rekao je Magazinović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.