BIH

Gudeljević: Ne dozvolite uništavanje kulture naroda

Ankica Gudeljević je danas u Širokom Brijegu sa premijerom Zapadnohercegovačkog kantona Zdenkom Ćosićem otvorila nauči skup "Digitalizacija, arhiviranje i očuvanje kulturne baštine - 2021"

Ankica Gudeljević. Agencije

L. K. P. / Srna

30.10.2021


Očuvanje nematerijalne kulturne baštine, upotreba digitalnih alata i platformi za obradu i pohranu podataka, a što je jedna od preporuka UNESKO-a, zadatak je koji mora biti dosljedno provođen, istakla je danas ministar civilnih poslova u Savjetu ministara Ankica Gudeljević.

Gudeljević, koja je danas u Širokom Brijegu sa premijerom Zapadnohercegovačkog kantona Zdenkom Ćosićem otvorila nauči skup "Digitalizacija, arhiviranje i očuvanje kulturne baštine - 2021", rekla je da je prepoznala neke teme koje su u djelokrugu rada ministarstva na čijem je čelu, kao i internacionalne mreže sa kojom Ministarstvo sarađuje.

Skup je otvoren u organizaciji Društva za digitalizaciju tradicijske kulturne baštine iz Širokog Brijega, Sekcije CIOF-a BiH, Udruženja hrvatskih amaterskih kulturno-umjetničkih društava i uz partnerstvo sa Uneskom.

Na skupu učestvuje više od trideset eksperata iz oblasti, a namijenjen je članovima udruženja i zaposlenima u institucijama koje se bave nematerijalnom baštinom, saopšteno je iz Ministarstva civilnih poslova u Savjetu ministara.

-Prije skoro godinu dana Ministarstvo civilnih poslova je imenovalo koordinatora za BiH upravo u jednu od mreža, a to je EU DARIAH mreža i uvjerena sam da ćemo od koordinatora čuti koje se aktivnosti trenutno realizuju na izgradnji ove mreže u BiH, dodala je ona.

Posebno važan aspekt skupa je i onaj koji se odnosi na preporuke Uneska, ali i relevantnih konvencija koje se odnose na zaštitu i promovisanje kulturnog nasljeđa, dodaje se u saopštenju.

Na kraju obraćanja, Gudeljević je podsjetila na riječi američkog historičara Artura Šlesindžera: "Prvi korak prema uništenju jednoga naroda jeste brisanje njegovog pamćenja. Uništi mu knjige, kulturu i istoriju i onda nađi nekoga da napiše nove knjige, proizvede novu kulturu, izmisli novu istoriju. Ta će nacija brzo početi zaboravljati šta jeste i šta je bila".

"A vi, mi, svi zajedno, smo tu da ne dozvolimo uništenje kulture našeg naroda", poručila je Gudeljević.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.