USAGLAŠEN TEKST REZOLUCIJE

Šmit se definitivno neće obraćati, EUFOR ostaje u BiH

Situacija na području bivše Jugoslavije i dalje predstavlja prijetnju međunarodnom miru i sigurnosti, navedeno je

Vijeće sigurnosti / Faksimil. AVAZ

H. J. I.

2.11.2021

Vijeće sigurnosti UN-a usaglasilo je tekst rezolucije. OHR neće biti pomenut u konačnoj verziji  kojom se produžava mandat EUFOR-a u BiH. 

Visoki predstavnik Kristijan Šmit (Christian Schmidt) neće govoriti pred Vijećem sigurnosti UN-a. To je, ukratko, epilog višednevnih pregovora koje su članice Vijeća sigurnosti UN-a vodile u Njujorku.

U rezoluciji je navedeno sljedeće:


Faksimil Rezolucije Vijeća sigurnosti UN-a. AVAZ

- Vijeće sigurnosti, utvrdivši da situacija na području bivše Jugoslavije i dalje predstavlja prijetnju međunarodnom miru i sigurnosti, djelujući u skladu s Poglavljem VII Povelje Ujedinjenih naroda: ovlašćuje države članice koje djeluju kroz ili u saradnji s Evropskom unijom da u daljnjem razdoblju od dvanaest mjeseci, počevši od datuma usvajanja ove rezolucije, uspostave multinacionalne stabilizacijske snage (EUFOR ALTHEA) kao pravnog sljedbenika SFOR-am pod ujedinjenim zapovijedanjem i upravljanjem, koje će ispunjavati svoje misije u vezi s provedbom Aneksa 1-A i Aneksa 2 Općeg okvirnog sporazuma za mir u Bosni i Hercegovini i njegovih aneksa (zajednički Mirovni sporazum, S/1995/999, Aneks ), u saradnji s prisutnošću Glavnog štaba NATO-a, u skladu sa dogovorima između NATO-a i EU-a kako je saopćeno Vijeću sigurnosti u njihovim pismima od 19. novembra 2004., u kojima se priznaje da će EUFOR ALTHEA imati glavnu ulogu stabilizacije mira u vojnim aspektima Mirovni sporazum, odlučuje obnoviti ovlaštenje iz stavke 11. svoje rezolucije 2183 (2014) za daljnje razdoblje od dvanaest mjeseci počevši od datuma donošenja ove rezolucije - navodi se.

Poznati novinar Erol Avdović je prokomentirao ovu rezoluciju.

- Solomonsko rješenje, ali Rusi dobili sve što žele. Pregovori iza zatvorenih vrata Vijeća sigurnosti UN-a su završeni. Rusi su dobili što su htjeli. Moskva je praktično ultimatumom zahtjevala da se visoki predstavnik ne obrati UN-u, u zamjenu da se rezolucija o produženju EUFOR-a usvoji bez njihovog veta - zaključio je. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.