VIJEĆE SIGURNOSTI UN-A

Erik Nelson: SAD pozdravljaju produživanje mandata EUFOR-a

Sretni da imamo gospodina Šmita sa kojim možemo zajednički raditi na narednim iskoracima i koracima naprijed, istakao je

A. Saračević

Erik Nelson

Foto: A. Saračević


Vijeće sigurnosti UN-a jučer je produžilo mandat EUFOR/ALTHEA misiji u BiH. Ovu odluku je komentirao i ambasador SAD u BiH Erik Nelson (Eric).

Nelson naglašava kako SAD sa svoje strane pozdravljaju jučerašnje jednoglasno produživanje mandata.

- To samo po sebi govori o nesumnjivoj važnosti EUFOR-a kada je riječ o daljem osiguranju suvereniteta, stabilnosti i teritorijalnog integriteta BiH. Visoki predstavnik je pripremio izvještaj koji je trebao biti predstavljen u Vijeću sigurnosti i on je naišao na jedan pozitivan prijem i itekako su brojni imali priliku da isti iščitaju -  rekao je Nelson.

Kako ističe, SAD u potpunosti podržavaju rad i djelovanje visokog predstavnika koje crpi iz Dejtonskog sporazuma i Bonskih ovlasti.

- Uslovi za okončanje međunarodne supervizije su konkretno postavljeni. U proteklih 26 godina svog angažmana visoki predstavnik je omogućio i potaknuo važne iskorake u smislu funkcionisanja institucija. Jasno nam je da kada institucije ne funkcionišu građani trpe. Mi smo sretni da imamo gospodina Šmita sa kojim možemo zajednički raditi na narednim iskoracima i koracima naprijed - zaključio je Nelson.

NA VRH

Podijeli članak na