VAŠINGTON

Avdović: Eskobar se neće sastati sa Miloradom Dodikom

Prvo odlična vijest stiže iz Vašingotona: gospodin Gabriel Eskobar se u Sarajevu ili bilo gdje drugo u Bosni i Hercegovini neće sastajati sa Miloradom Dodikom, naveo je Avdović

Gabrijel Eskobar i Milorad Dodik. Agencije

A. Ka.

4.11.2021

Gabriel Eskkobar (Escobar), specijalni izaslanik predsjednika SAD-a Džo Bajdena (Joe Biden) za Zapadni Balkan neće sastati sa Miloradom Dodikom, članom Predsjedništva BiH. Ovu informaciju objavio je na svom Facebook profilu Erol Avdović, novinar koji decenijama izvještava iz sjedišta Ujedinjenih nacija.

- Prvo odlična vijest stiže iz Vašingotona: gospodin Gabriel Eskobar se u Sarajevu ili bilo gdje drugo u Bosni i Hercegovini neće sastajati sa Miloradom Dodikom.

Rušilački pohod i politička galama

Njegov će se rušilački pohod i politička galama kojom širi (ratnu) psihozu i unosi nemir među sve građane u Bosni i Hercegovine - najavljujući, politički, pravni, pa i sigurnosni haos - (vjerovatno) iznova i dodatno sankcionisati.

I bitno je da u tome učestvuje Evropa koliko i Amerika, hoće li - vidjet ćemo. Sankcionirat će se sigurno i ostali koji bi od ove Dodikove političke galame htjeli dodatno da politički ili drugačije profitiraju.

Vašington i Brisel imaju dodatnu godinu dana u kojoj ne samo da će morati rješavati vjerovatno uvećano - robustnije prisustvo EUFOR-a, već i vraćanje kredibiliteta OHR-u.

Ovo drugo se najbolje može očitovati ukoliko EU i Visoki predstavnik, na tragu onoga što je Amerika započla - izvuku svoje sankcije, odnosno bonske ovlasti iz ladice - u Sarajevu i Briselu. I ako Vašingtonu kako najbolje znaju ovu krizu iskoriste kao šansu i nastave gurati one reforme koje nisu samo kozmetičke, a posebno ne u korist etnonacionalnog koncepta u Bosni i Hercegovini.

Rata u Bosni neće biti

Rata u Bosni neće biti, ali razum mora da radi - u protivnom, Vašington i Brisel, iduće godine u ovo vrijeme će biti još u slabijoj poziciji u odnosu na vojno jaku Rusiju, pa i ekonomski agresivnu Kinu. Zapadni Balkan, i posebno Bosna su vjerodostoijni lakmus test za to - stoji u objavi Avdovića.

Podsjetimo, Eskobar će posjetiti BiH, te bi 8. i 9. novembra trebao održati sastanke sa predstavnicima bh. vlasti.

Objava Avdovića na Facebooku. Printscreen

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.