MAGLAJ

Mirsad Mahmutagić: Nivo Bosne u blagom opadanju

Služba Civilne zaštite prati kontinuirano stanje na terenu i po potrebi će djelovati u skladu sa situacijom

Piše: N. Bradarić

6.11.2021

Zatvoren regionalni put Zavidovići-Doboj - Avaz
Situacija je trenutno pod kontrolom - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+6

Prema posljednjim informacijama, došlo je do blagog opadanja nivoa rijeke Bosnena području Maglaja i uzvodno od Maglaja što je evidentirano na zvaničnim mjernim stanicama nivoa vode. Ali, kiša ponovno pada što znači da može doći do dodatnog porasta nivoa.

Služba Civilne zaštite prati kontinuirano stanje na terenu i po potrebi će djelovati u skladu sa situacijom. Dobra stvar je što pritoke rijeke Bosne na području Maglaja nemaju značajan porast, ali i rijeke Ribnica, Krivaja i Gostović čiji nivoi opadaju.

- Nažalost, trenutno je jaka kiša, te ćemo pratiti situaciju i sa ovim rijekama. Bitna je i činjenica da na sjevernom i južnom ulazu u grad nisu poplavljeni podvožnjaci odnosno da su potpuno prohodni. Prema trenutnom mjerenju nivoa od strane Službe za urbanizam razlika nivoa asfalta u sjevernom podvožnjaku i trenutnog nivoa Bosne je 140 cm što ukazuje da je prohodnost saobraćaja još uvijek stabilna. Kontinuirano pratimo situaciju. Ukoliko bude potrebno poduzeti dodatne mjere blagovremeno ćemo obavijestiti javnost. I dalje apelujemo da pratite samo zvanične informacije, a ne informacije koje imaju za cilj stvaranje panike i senzacionalizma od strane pojedinaca koji ništa ne čine osim 'lupanja po tastaturi - saopćio je Mirsad Mahmutagić, načelnik općine.

Zbog izlijevanja Bosne ispod gradskog mosta, još uvijek je za saobraćaj zatvoren regionalni put Zavidovići-Doboj. Građani kojima su još uvijek svježa sjećanja na katastrofalnu poplavu koja je Maglaj pogodila 2014.godine, prate stanje sa gradskog mosta ali i uz ulicu „Srebreničkih žrtava rata“. Iako zabrinuti, svi se nadaju da se katastrofalne poplave neće ponoviti.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.