BANJA LUKA

Biskup Komarica i visoki predstavnik Šmit o katoličkoj populaciji u BiH

Visoki predstavnik je kroz razgovor izrazio zanimanje za aktualnu situaciju katoličke populacije u Bosni i Hercegovini

Biskup Franjo Komarica. Arhiva

E. A. / Fena

11.11.2021

Visoki predstavnik za BiH Kristijan Šmit (Christian Schmidt) susreo se u banjolučkom uredu OHR-a s biskupom banjalučkim mons. Franjom Komaricom.

Visoki predstavnik je kroz razgovor izrazio zanimanje za aktualnu situaciju katoličke populacije u Bosni i Hercegovini. Biskup Komarica upoznao ga je s kontinuiranim naporom vodstva Katoličke Crkve u Banjoj Luci, ali i BiH oko učinkovitog liječenja "višestrukih pogubnih rana" koje je prouzročio rat 90-ih godina.

Posebno je naglasio napore katoličkih školskih centara te domaćih Caritasa, na pružanju dragocjene pomoć ljudima bez obzira na njihovu nacionalnu ili vjersku pripadnost i opredjeljenje.

Biskup Komarica spomenuo je i iznimnu, dragocjenu civilizacijsku baštinu požrtvovnih Europljana iz brojnih zemalja koju treba očuvati, obnoviti i ponovno staviti u korist općeg dobra. Riječ je, kako je navedeno, o čuvenoj trapističkoj opatiji „Marija Zvijezda“, u kojoj je prije više od godinu dana utemeljen Europski centar za mir i suradnju.

Visoki predstavnik zahvalio se biskupu Komarici za sve što on osobno i predstavnici Katoličke Crkve godinama poduzimaju za opće dobro svih stanovnika Bosne i Hercegovine. Prisjetio se svoga prvog susreta i razgovora s biskupom Komaricom prije 30 godina i nadodao kako je biskup tada bio u pravu, ali nažalost, kako se navodi, njegove riječi nisu uvažili mnogi od onih koji su to trebali učiniti.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.