ODGOVOR NA OPTUŽBE

Zijad Krnjić, direktor Zavoda PIO FBiH, za "Avaz": RS ne dugujemo ni marku

Nakon potpisivanja Dejtonskog sporazuma problem jeste predstavljao način isplate penzija zarađenih prije nastanka entiteta, ali upravo je RS insistirala na sadašnjem rješenju

Krnjić odgovorio Cvijanović: Nemamo nikakav dug. Avaz

Piše: A. Bajramović

11.11.2021

Izjavu entitetske predsjednice, Željke Cvijanović, da je FBiH Republici Srpskoj dužna čak milijardu i po maraka za penzije u Zavodu za PIO FBiH smatraju apsurdnom. Radi se navodno o iznosu kojeg je RS izdvojila za isplatu penzija korisnicima koji su ovo pravo ostvarili do 1992. na prostoru današnje FBiH.

Sami tražili

Federacija Republici Srpskoj nije dužna niti jednu marku, kazao je za “Avaz” direktor Zavoda PIO FBiH, Zijad Krnjić.

- Takva izjava nema nikakvog smisla, niti osnova. Mi nemamo nikakav dug, niti bilo kakvih obaveza po tom pitanju, jer imamo sporazum između entitetskih zavoda, potpisan u maju 2000. godine, po kojem je jasno, na njihov zahtjev, defininirano da entitetski zavodi nastavljaju isplatu penzija za penzionere kojima su penzije isplaćivali do dana potpisivanja sporazuma – pojašnjava Krnjić.

Nakon potpisivanja Dejtonskog sporazuma problem jeste predstavljao način isplate penzija zarađenih prije nastanka entiteta, ali upravo je RS insistirala na rješenju koje je podijelilo penzionere, ne prihvatajući prijedlog o formiranju državnog fonda PIO. Saglasnost na takav sporazum dale su entitetske vlade, a na čelu Vlade RS tada je bio Milorad Dodik.


Naknadna pamet

Naknadna pamet RS nije pomogla, pa su prije petnaestak godina zatražili da penzionere koji su do rata živjeli u gradovima koji su Dejtonskim sporazumom pripali FBiH, isplaćuje Federalni zavod, ali je njihov tužbeni zahtjev, vrijedan oko 175 miliona KM, odbijen na svim sudskim instancama, od Osnovnog do Ustavnog suda.

- Njihov finansijski sistem je u mnogo težoj poziciji, oni namiruju značajan procenat obaveza za isplatu penzija koje su, usput, 20 posto niže nego kod nas. Naša prosječna samostalna penzija za oko 80 KM je veća nego u RS, a mi nemamo nikakvih problema s likvidnošću. Nismo opteretili budžet FBiH osim s onim što je budžet prihvatio, da finansira ove penzije ostvarene pod povoljnijim uvjetima. Sigurno je kod njih situacija lošija i ovo je verbalno prebacivanje odgovornosti na nas, bez ikakve logike i pravnog uporišta – ističe Krnjić.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.