AKTUELNO

Zijad Krnjić: Ima dovoljno novca za penzije

Finansijsko stanje je stabilno, u aprilu novo povećanje, rekao je direktor zavoda PIO/MIO

Krnjić: Nastavak trenda rasta. Avaz

Alen Bajramovic

25.2.2023

Finansijsko stanje u penzijskom sistemu u Federaciji BiH je stabilno i u posljednjih nekoliko godina kontinuirano se poboljšava.

Ovo je za "Avaz" rekao direktor Zavoda za penzijsko i invalidsko osiguranje FBiH Zijad Krnjić, najavljujući nastavak trenda rasta penzija u ovom entitetu.

Posebna prava

- Uz sva kretanja vezana za broj penzionera i iznos penzija, mi smo finansijski vrlo stabilni. Glavnina sredstava potrebnih za isplatu penzija se namiče iz doprinosa, a sufinansiranje iz budžeta, po osnovu posebnih prava, čak se i smanjuje. U budžetu ostaje više nego što bi trebalo ostati - kazao nam je Krnjić.

Direktor Zavoda PIO naveo je da bi penzioneri, da nije bilo rekordne inflacije, imali mnogo bolji standard, ali da se inflatorni udar pokušao ublažiti akontativnim usklađivanjem penzija.

- Da ne čekaju april, povećali smo penzije već od januara za 11,1 posto. Očekujemo konačne podatke vezane za rast BDP-a i indeks potrošačkih cijena, ali uglavnom se to zna, tako da očekujemo da u aprilu penzije bude uvećane za dodatnih više od 4 posto, s primjenom od 1. januara. Tako će u maju biti isplaćene penzije uvećane za taj procent, uz razliku za prva tri mjeseca ove godine. Nadam se da će penzioneri s tim usklađivanjem koliko-toliko osjetiti korist i bolje živjeti - istakao je Krnjić.

Najniža penzija 515 KM

S ukupnim rastom penzija za više od 15 posto u ovoj godini najniža penzija u FBiH trebala bi iznositi oko 515 KM.

S obzirom na to da su minimalne penzije dostigle petinu iznosa maksimalnih, iz Zavoda PIO najavljuju da će se od sada usklađivanja odnositi i na maksimalne penzije.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.