PORUKE

Pad prihoda za penzije!

Isplata počinje 5. januara iduće godine

Zakonom nije predviđeno da se penzije mogu smanjivati. Arhiv

Piše: A. Bajramović

28.12.2020

Uprkos teškoj ekonomskoj situaciji, isplate penzija bit će redovne, pa će one decembarske penzioneri moći preuzeti 5. januara 2021. godine. Poručio je to u razgovoru za „Avaz“ direktor Zavoda za penzijsko-invalidsko osiguranje Federacije Zijad Krnjić.

Negativni parametri

- Uprkos okolnostima zbog korona krize, imamo sasvim urednu naplatu doprinosa, tako da ne očekujemo ni u narednoj godini nikakve probleme u isplatama. U odnosu na 2019. godinu, očekujemo da će prihodi biti manji samo za jedan posto, što je u odnosu na razmjere ekonomske krize proizašle iz epidemije vrlo dobar rezultat. I mi smo očekivali da će pad prihoda biti veći, ali, kao što vidimo, nekim mjerama stabilnost je održana. Iako će se kriza produžiti, mi smo finansijski stabilni i FBiH može izdržati i eventualno duži period loših okolnosti – ističe Krnjić.

Krnjić: Fond PIO stabilan. Avaz

Zakonom je predviđeno usklađivanje penzija s procentom rasta BDP-a i rastom indeksa potrošačkih cijena na godišnjem nivou. – Međutim, oba parametra će u ovoj godini biti negativna, ali zakonom nije predviđeno da se penzije mogu smanjivati, pa to neće biti ni učinjeno. Hoće li se moći napraviti neko drugo usklađivanje, to ćemo “izvagati” u međuvremenu. Nije zahvalno prognozirati, ali ako ekonomska situacija dozvoli, razgovarat ćemo o nekom modusu koji FBiH može izdržati. Za sada bi to neozbiljno bilo prognozirati – pojašnjava Krnjić. 

Prodaja objekata

Do kraja godine u Zavodu očekuju uplatu preostalog dijela od ukupno 10,3 miliona KM od kupca devastiranog objekta Doma penzionera u Nedžarićima. Na tom mjestu najavljena je izgradnja tržnog centra, hotela i poslovne zgrade.

zit od 10 posto i taj depozit je naš. Međutim, ekonomska kriza proizvedena epidemijom koronavirusa je našeg potencijalnog kupca, izgleda, dobro oštetila, tako da nije uspijevao uplatiti rate. Rok je do 31. decembra da plati, a ako to ne učini, ponovit ćemo postupak i prodat ćemo nekom drugom, a depozit će ostati nama. To je otprilike ugovorna klauzula, koju smo dobro ugovorili, tako da Zavod uopće neće biti oštećen – ističe direktor Krnjić.

Prodaja ruševnog objekta u Bihaću

Zavod je planirao prodati i ruševni objekt u Bihaću, ali je administrativna procedura još u toku. Kada se radi o objektu u Zenici, on je ustupljen na korištenje JU „Dom penzionera“ i u društveno je korisnoj funkciji smještaja penzionera.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.