SAOPĆENJE ZA JAVNOST

Kako je poplava pogodila "Robot" u Rajlovcu

Ovim putem želimo se zahvaliti civilnoj zaštiti grada Sarajeva koja je pokušala dopremiti hranu za evakuisane radnike, jer je ulaz u maloprodajni objekat uslijed neminovnog isključenja struje

Piše: MDA

11.11.2021

Poplava Robot Rajlovac - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+19

Sve počinje u petak, 05.11.2021 godine u 06:30 h kada se vodostaj rijeke Bosne naglo povećava i dolazi do izlijevanja vode, vodene bujice koja spriječava prilaz Robotu u sarajevskom naselju Rajlovac  i u 07:00 h ujutru iznosi preko jedan metar visine.

Radnici Robota koji su ušli sa vozilima prije 7 sati ujutru, ostali su opkoljeni vodenom bujicom, te su evakuisani u upravnu zgradu koja posjeduje 3 sprata.

Skladište koje se nalazi jugoistočno od uprave se do 10 h ujutru napunilo vodom čiji je vodostaj bio preko 1,60 m.

Važno je napomenuti da Robot Rajlovac posjeduje oko 15.000 metara kvadratnih zatvorenog prostora u koji spadaju maloprodajni objekat, centralno skladište i niz pomoćnih objekata, te veliki parking prostor. Na ovoj lokaciji radi preko 300 ljudi.

„U trenutku poplave Elektroprivreda je morala isključiti struju radi bezbjednosti, što su učinili prije 08:00 h ujutru. Kompletna mehanizacija se nije mogla koristiti radi visine vodostaja i mulja koji je voda nanijela. Vodena bujica je nosila sve i nije bilo moguće kretati se niti spašavati robu u skladištu. Vozila zaposlenika Robota, kao i službena vozila koja su se u trenutku poplave zadesila na parkingu morali smo vezati, međutim dio vozila koja nismo uspjeli zavezati zbog nemogućnosti prilaska istima, bujica je odnijela na pristupni put Robotu.“ – istakla je direktorica Robota, Saima Hodžić.

Ovim putem želimo se zahvaliti civilnoj zaštiti grada Sarajeva koja je pokušala dopremiti hranu za evakuisane radnike, jer je ulaz u maloprodajni objekat  uslijed neminovnog isključenja struje i visine vodostaja ostao blokiran, te se u objekat nije moglo ući.

Budući da je kiša neprestano padala u petak i subotu, tek smo u nedjelju pomoću velikih bagera i kamiona uspjeli napraviti pomoćni ulaz na parking prostor. Oko 15 h uspjeli smo osigurati prilaz objektu, te se voda počela povlačiti iz skladišta i sa parkinga, ali je ostao mulj visine 30 do 50 cm koji je dodatno otežao kretanje.  Uz pomoć Službe civilne zaštite koja nam je izašla u susret sa bagerima, kao i svih naših resursa, uspjeli smo otkloniti mulj sa okolnih prilaza Robotu  i otpad kojeg je bujica nanijela.

U nedjelju, 07.11. još uvijek nije bilo moguće kretanje svih vozila radi nanosa mulja, a prilaz objektu je omogućen u poslijepodnevnim satima za teretna vozila.

Nakon povlačenja vode nastala je velika šteta uzrokovana nanosima mulja i otpada koje je zatvorilo odvode. Snadbijevanje električnom energijom omogućeno nam je tek u nedjelju iza 15 h.

Evidentirana je veća materijalna šteta, u vidu nestanka robe koju je bujica odnijela, totalnog oštećenja robe i aparata. Radi velikih nanosa robe i svega ostalog što je bujica nanijela na ulaz, prvo smo morali sve da očistimo kako bismo uopšte ušli u naša skladišta. Za navedeno, angažovali smo kamione koji su otpad prevezli u mnogo tura, a samo u nedjelju njih 20-ak. Također, sa prevozom otpada i otklanjanjem mulja pomogla nam je i Služba civilne zaštite, dok je KJKP VIK  pomoglo u čišćenju odvoda na pristupnom putu Robotu.

„Istakli bismo da nas je ova nepogoda zatekla u periodu kada je potreba za snadbijevanje maloprodajnih objekata robom najveća.

Također, do kraja decembra smo planirali otvaranje tri nova objekta, i to u Kozarskoj Dubici, Bugojnu i Zvorniku, pa smo  blagovremeno za nove objekte osigurali sva osnovna sredstva, rashladne vitrine, računala, kase, police i robu za nove objekte, kao i 9 pogonskih dizalica (viljuškara), što je ovom poplavom uništeno.

Angažovano je preko 130 radnika Robota i uprave na evidentiranju i saniranju nastale štete. Također, nestankom struje nastala je šteta na svim zidnim i ležećim frižiderima u objektu, ali smo dio robe uspjeli spasiti uz pomoć naših dobavljača. Nastala je šteta i u ekonomatu, uništen je dio arhive, kao i preko 200.000 zalihe rezervnih dijelova servisa.

Već 7 dana uprava i ostali radnici Robota su na raspolaganju kako bismo evidentirali i sanirali nastalu štetu, očistili skladište i omogućili prijem i otpremu robe koja posljenjih dana nije bila moguća radi nanosa mulja i otpada. Kako bismo omogućili navedeno, angažovali smo i veliki broj radnika Robota iz ostalih gradova u kojima imamo ili planiramo otvoriti objekte, te smo istima omogućili prevoz i prenoćište.

Procjena nastale štete preliminarno iznosi preko četiri miliona kovertibilnih maraka, što će se povećavati u narednim danima, dok se stvarna visina štete ne može tačno procijeniti kroz duži vremenski period.




Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.