GRAĐEVINSKI PODUHVAT

Napreduju radovi: Most Počitelj na koridoru 5C poprima oblik

Kada most bude izgrađen u konačnici će biti dug 970 metara i bit će najviši most na koridoru 5C

Pogled iz zraka. BHRT

E. Ć. / BHRT

14.11.2021

Most Počitelj na koridoru 5C most poprima oblik. Radovi na izgradnji mosta koji se nalazi u okviru poddionice Poičitelj - Zvirovići napreduju, a izgradnja gigantskih stubova je pri kraju i uskoro slijedi njihovo spajanje.

Ovo je veliki građevinski poduhvat, a kada most bude izgrađen u konačnici će biti dug 970 metara i bit će najviši most na koridoru 5C. Predviđa se da će sa izgradnjom mosta biti završeno sredinom naredne godine.



- Trenutno je fokus stavljen na pripremu oplate za izradu rasponske konstrukcije za konzolnu gradnju na stubovima S3 i S4. Inače most Počitelj ima šest srednjih stubova. Ovo je prilično komplikovan pothavt je je teška konstrukcija. Ovo bi se trebalo završiti u narednih desetak dana - rekao je inžinjer Sanjin Jahić za BHRT.

Izgradnja mosta je počela prije nešto više od godinu dana, a zbog zahtjevnog terena pratili su je brojni izazovi. Inače, pripremni radovi na gradnji posljednjeg stuba se odvijaju u neposrednoj blizini željezničke pruge.

- Što se tiče visokih voda mi smo izašli iz tih problema i ono što nam sada eventualno može stvarati probelm jaki udari vjetra i jaki udari vjetra - rekao je inžinjer na gradilištu mosta Počitelj. Marko Bošnjak.


Kako su istakli iz Autocesta, užurbano se radi i na zatvaranju finansijske konstrukcije za najzahtjevniji dio koridora 5C, za prostor od juga Mostara do Konjica.

- Podržane su inicijative da kreditnim zaduženjima od po 300 miliona eura kod EBRD-a i EIB-a budu osigurana sredstva za izgradnju dionice Ovčari – Mostar sjever. Vlada je podržala i inicijativu da kreditnim zaduženjem kod EBRD-a od 50 miliona eura budu osigurana sredstva za dionicu Mostar sjever – Mostar jug - naveli su iz Autocesta.

Dionica Počitelj - Zvirovići bit će spojena na poddionicu Buna – Počitelj dugu 7 kilometara na kojoj su radovi skoro završeni. Izgradnja poddionice Počitelj - Zvirovići finansira se iz sredstava osiguranih u okviru zajma dogovorenog s Evropskom investicijskom bankom u visini od 100 miliona eura i bespovratnim sredstvima Evropske unije u visini od pet miliona eura, piše BHRT.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.