DRŽAVNA ZASTUPNICA SDA

Čolo o izmjenama Izbornog zakona BiH: SDA neće ići na samo udovoljenje zahtjeva HDZ-a

Ukoliko idemo na udovoljenje zahtjeva HDZ-a, nepohodno je domove naroda svesti samo na odlučivanje o vitalnom nacionalnom intersesu, istaknula je

Čolo: Izmjene se trebaju voditi prema ispunjavanju zahtjeva iz presuda Suda iz Strazbura. fena

E. Ć.

16.11.2021

Državna zastupnica SDA i predsjedavajuća Interresorne radne grupe za izmjene Izbornog zakona BiH Alma Čolo rekla je kako pitanje izmjena Izbornog zakona u našoj državi nisu samo pitanje SDA i HDZ-a BiH. Čolo je ocijenila da bi izmjene trebale voditi prema ispunjavanju zahtjeva iz presuda Evropskog suda za ljudska prava.

- Ukoliko se inzistira samo na razgovorima SDA i HDZ-a onda su to razgovori koji se uglavnom svode na zahtjev HDZ-a BiH da se izmjeni zakon u pravcu onoga što njih interesuje, a to je izbor član Predsjedništva BiH i Dom naroda FBiH. Međunarodni prioriteti Bosne i Hercegovine ostaju zapostavljeni jer se u prvi plan nameće zahtjev HDZ-a. Voljela bih da se razgovori vode na širem planu - rekla je Čolo, te istaknula kako ne postoje nikakvi napreci oko Izbornog zakona, kao ni to da se Interresorna radna grupa mjesecima nije sastala.



Interresorna radna grupa se nije sastala mjesecima

- Mi Interresornu radnu grupu koja bi trebala u Parlamentarnoj skupštini BiH raditi na izmjenama Ustava i Izbornog zakona nismo mogli sastaviti od 23. jula kada smo imali posljednju sjednicu. Zadnji pokušaj nije urodio plodom, jer poslanici, članovi grupe koji dolaze iz RS nisu došli na sjednicu. Nema političke volje da se institucionalno nastavi rad na ovom pitanju - kazala je.

Čolo je dodala kako lider SDA Bakir Izetbegović neće ići ispod toga da se ide samo na udovoljenje zahtjeva HDZ-a, a bez toga da se implementira svih pet presuda strazburškog Suda. 

Nema političke volje

- Ukoliko idemo na udovoljenje zahtjeva HDZ-a, nepohodno je domove naroda svesti samo na odlučivanje o vitalnom nacionalnom intersesu, što bi oni i trebali da budu i da se uvede simetrično rješenje kad je u pitanju Federacija, rješenje koje će biti kompatibilno sa rješenjem Vijeća naroda RS - rekla je Čolo, koja smatra da političke stranke imaju kapacitet za izmjene izbornog zakonodavstva, ali da ne postoji politička volja.

- Imaju kapaciteta jer imaju poslanike u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH i delegate u Domu naroda, a to su tijela u kojima bi se trabali izmjeniti Ustav i Izborni zakon BiH. Međutim nema političke volje , pogotovo od predstavnika RS - kazala je Čolo za "BHT1".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.