BIJELJINA

Nepravilnosti u radu zamutile bistru vodu

U „Vodovodu“ su frizirani izvještaji o radu, iskazano je lažno pozitivno poslovanje za 2020. godinu u iznosu od 50.000 KM, a neto gubitak iznosio je više stotina hiljada KM, kaže Petrović

Zgrada „Vodovoda“: Ukazano na brojne nepravilnosti u radu. ARHIV

Piše: Lj. Ljubojević

21.11.2021

Gradonačelnik Bijeljine Ljubiša Petrović pozvao je Okružno javno tužilaštvo u ovom gradu da ispita navode iz krivične prijave koja je već podnesena i koja će biti dopunjena novim elementima koji, kako je izjavio, ukazuju na kršenje zakona od odgovornih i službenih osoba u „Vodovodu“.


Krivična prijava

Petrović je na konferenciji za medije izjavio da su u ovom preduzeću frizirani izvještaji o radu, da je iskazivano lažno pozitivno poslovanje za 2020. godinu u iznosu od 50.000 KM, te da je neto gubitak iznosio više stotina hiljada KM.

-

S konferencije za medije: Tužbe zbog nesavjesnog rada. AVAZ

- Uslijedit će podnošenje krivične prijave zbog sumnje da su odgovorne i službene osobe u ovom preduzeću nesavjesno postupale, svjesno kršile zakonske odredbe propisane Zakonom o javnim nabavkama, Zakonom o javnim preduzećima, Zakonom o radu i drugim zakonskim aktima. Svjesno su kršeni pravilnici o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji. Krivična prijava sadrži ukupno sedamnaest stranica teksta sa 101 prilogom - izjavio je Petrović.

Kako je istakao, pripremljen je početni dio krivične prijave koja će u narednom periodu biti dopunjavana novim elementima.

- U svemu ovome postoji odgovornost bivšeg direktora Predraga Perkovića te bivših izvršnih direktora Darka Mitrića i Ivane Stanišić.


Veliki gubitak

Slađana Mitrović, v. d. direktora za ekonomsko-pravne poslove u “Vodovodu”, preduzeću koje trenutno zapošljava 260 radnika, izjavila je da ukupne obaveze ovog komunalnog preduzeća iznose 16.175.696 KM.

Ona je rekla da je osmomjesečnim presjekom poslovanja utvrđen gubitak od 418.787 KM, koji će do kraja godine biti još i veći.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.