OSVRT NA DEŠAVANJA

Francuski "Ouest France": BiH je jedna od tri kritične tačke u Evropi

Autor teksta navodi da je BiH jedna od te tri kritične tačke zbog "tenzija s vođom bosanskih Srba Miloradom Dodikom"

Dodik: RS se povukao iz državnih institucija. ARHIV

E. Ć.

20.11.2021

Francuski novinar Fabian Kazenave (Cazenave) napisao je tekst u kojem se osvrnuo na dešavanja u Evropi, te, kako je naveo, označio tri tačke napetosti u Evropi gdje prijeti rat. To su Bjelorusija, Ukrajina i Bosna i Hercegovina, napisano je na "Ouest France".

Autor teksta navodi da je BiH jedna od te tri kritične tačke zbog "tenzija s vođom bosanskih Srba Miloradom Dodikom".

- Bosna i Hercegovina se ponovno boji rata, dvadeset i sedam godina nakon Dejtonskog sporazuma (decembar 1995.) kojim je okončan, kako Kazenave navodi, "građanski rat", uprkos tome što takva kvalifikacija ne stoji u presudama međunarodnih sudova.

Ako nacionalističke stranke svakog entiteta redovito mašu ovom crvenom krpom, Milorad Dodik, čelnik RS od avgusta pojačava provokacije: njegova regija se povukla iz zajedničkih oružanih snaga, Agencije za nacionalnu sigurnost, Agencije za zdravstvo... Tada je najavljeno stvaranje autonomnih srpsko-bosanskih organizacija u pitanjima oporezivanja, pravosuđa, zdravstva, pa čak i odbrane. Stoga se čini da je opasnost od odcjepljenja od bosanskih Srba blizu. No, veliki srpski susjed zasad nije dao nikakav znak ohrabrenja.

Sjena Moskve, nepokolebljiva potpora Srba koji su pretežno pravoslavne vjeroispovijesti, visi nad regijom Balkana dok se Europska unija bori da razjasni rokove za pristupanje tim zemljama. Američka administracija odlučila je poslati posebnog predstavnika Gabrijela Eskobara (Gabriel Escobar). Početkom novembra Vijeće sigurnosti UN-a obnovilo je mandat misiji EUFOR-a koja je raspoređena u Bosni i Hercegovini kako bi jamčila mir i stabilnost, ali ta misija više nema 7.000 vojnika na terenu, nego sada samo nekoliko stotina - navedeno je u tekstu spomenutog autora.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.