SUD BIH

Danas izricanje presude Sadiku Ahmetoviću

Ahmetović je omogućio Bektiću sticanje nezakonite imovinske koristi prema ugovoru o djelu u iznosu od 12.280 KM i isplatu dnevnica kao vozaču u iznosu od 3.400 KM, te je budžet BiH oštećen za ukupni iznos od 15.680 KM

Izricanje presude Ahmetoviću zakazano je za 13 sati. AGENCIJE

E.Š.

24.11.2021

Apelaciono vijeće Suda BiH danas će izreći drugostepenu presudu bivšem ministru sigurnosti u Vijeću ministara BiH Sadiku Ahmetoviću, koji je prvostepeno osuđen na šest mjeseci zatvora zbog zloupotrebe položaja ili ovlaštenja, saopšteno je iz Suda BiH.

Ahmetovića je optužnica teretila da je kao ministar sigurnosti od kraja 2011. do septembra 2012. godine, sa Adnanom Bektićem, s ciljem sticanja nezakonite imovinske koristi, potpisao četiri ugovora o djelu.

U optužnici se navodi da je Ahmetović potpisao ugovore o djelu da bi stvorio privid da Bektić obavlja poslove i zadatke koji se odnose na izradu dokumentacije, prikupljanje podataka, pripremu strateških planova i informacija o stanju sigurnosti u pojedinim oblastima, među kojima su organizovani kriminal, terorizam i javni red i mir, kao i druge poslove iz domena Ministarstva sigurnosti.

- Bektić nikada nije obavio naručene poslove iz ugovora o djelu, nego je nastavio da vozi ministra, iako u tom periodu nije bio zaposlen kao vozač, navodi se u optužnici.

Na taj način, prema optužnici, Ahmetović je omogućio Bektiću sticanje nezakonite imovinske koristi prema ugovoru o djelu u iznosu od 12.280 KM i isplatu dnevnica kao vozaču u iznosu od 3.400 KM, te je budžet BiH oštećen za ukupni iznos od 15.680 KM.

Apelaciono vijeće Suda BiH je 22. oktobra ukinulo prvostepenu presudu i naložilo novo suđenje.

Izricanje presude zakazano je za 13 sati. 


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.