APELACIONO VIJEĆE

Danas statusna konferencija u slučaju Sakiba Mahmuljina

Apelaciono vijeće Suda BiH danas će održati statusnu konferenciju u slučaju nekadašnjeg komandanta Trećeg korpusa Armije BiH Sakiba Mahmuljina

Mahmuljinu je Vijeće poništilo prvostepenu presudu od 10 godina zatvora jer nije spriječio zločine koje su počinili pripadnici odreda "El mudžahedin" na području Vozuće i Zavidovića. ARHIVA

E.Š.

30.11.2021

Apelaciono vijeće Suda BiH danas će održati statusnu konferenciju u slučaju nekadašnjeg komandanta Trećeg korpusa  Armije BiH Sakiba Mahmuljina, kojem je Vijeće poništilo prvostepenu presudu od 10 godina zatvora jer nije spriječio zločine koje su počinili pripadnici odreda "El mudžahedin" na području Vozuće i Zavidovića.

Advokatica Mahmuljina, Vasvija Vidović rekla je da je planirano određivanje dinamike izvođenja dokaza tako što će Tužilaštvo BiH dati prijedloge u odnosu na ukidajuću presudu, te dodala da ona nema novih prijedloga.

Tužilaštvo je u ranijem postupku tražilo strožu kaznu, a odbrana oslobađanje ili novo suđenje.

Tužilaštvo se žalilo na visinu izrečene kazne za ubistva zarobljenih pripadnika Vojske Republike Srpske i nečovječno postupanje prema zarobljenicima, civilima i ranjenicima.

Početak statusne konferencije zakazan je za 13 sati.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.