NA LICU MJESTA

Komšić nakon sastanka s Palmerom i Ajhorst: Čisto sumnjam da će se do marta postići dogovor

Nije gospodin Palmer donio nikakvo rješenje, ali se može zaključiti o čemu se radi, rekao je Komšić

L. Memčić

Željko Komšić

Foto: L. Memčić


Lider Demokratske fronte Željko Komšić sastao se danas sa Metju Palmerom (Matthew) američkim izaslanikom za izborne reforme i Angelinom Ajhorst (Eicchorst), direktoricom pri evropskoj službi za vanjske poslove.

U delegaciji DF-a s njim su Zlatan Begić, Dženan Đonlagić i Albin Zuhrić.

Najveće smo stavove zadržali oko toga izmjena Ustava i Izbornog zakona. Nije gospodin Palmer donio nikakvo rješenje, ali se može zaključiti o čemu se radi. To je brisanje etničkog prefiksa iz Ustava, Dom naroda. Ključni instrument blokade u Federaciji je Dom naroda Federacije - rekao je Komšić nakon sastanka.

Dodao je da se više ne insistira na implementaciji svih presuda Evropskog suda za ljudska prava.

- Presuda "Sejdić-Finci" bi se mogla implementirati. Riješio bi se Dom naroda i Predsjedništva. Ali ostale presude, posebno Zornić, od nje svi bježe kao đavo od krsta. Ta presuda ruši ovakav sistem - rekao je Komšić te dodao da nećemo dobiti podršku stranaca u tom slučaju.

Kako je rekao stranci insistiraju na Domu naroda, izmjenama Izbornog zakona i brisanje etničkog prefiksa iz Ustava. Rekao i da "čisto sumnja da će se do marta postići dogovor".

Komentirao je i jučerašnju sjednicu Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH.

- To je jasan dokaz koliko nisko politika u BiH može nisko pasti. Taj "Inckov zakon" nije uperen ni protiv koga. Oni su jučer ogolili tu svoju politiku da je svi vidimo - rekao je Komšić.

Više o temi Željko Komšić

BOGAT KULTURNI PROGRAM
U Australiji obilježen Dan državnosti BiH
NA VRH

Podijeli članak na