POSVEĆENOST REGIONU

Sir Stjuart Pič je novi specijalni izaslanik Velike Britanije za zapadni Balkan

Visoki predstavnik je upozorio da se Bosna i Hercegovina trenutno suočava s najvećom egzistencijalnom prijetnjom u svom poslijeratnom periodu, te da postoji realna perspektiva daljih podjela i sukoba, navodi se na stranici vlade Velike Britanije

N. Aj.

2.12.2021

Sir Stjuart Pič. Agencije

Premijer Velike Britanije Boris Džonson (Johnson) je imenovao specijalnog izaslanika za zapadni Balkan kao dio stalne posvećenosti UK stabilnosti i prosperitetu u regionu, navodi se na stranici vlade Velike Britanije.

- Sir Stjuart Pič (Stuart Peach) će preuzeti tu ulogu nakon što je ranije ove godine podnio ostavku na mjesto predsjednika Vojnog komiteta NATO-a, ulogu koju je obavljao od 2018. On je također ranije služio kao načelnik štaba odbrane Ujedinjenog Kraljevstva.

Kao specijalni izaslanik premijera, Sir Stjuart će raditi s liderima zapadnog Balkana, ostalima širom regiona i našim saveznicima u SAD i Evropi na podršci i jačanju regionalne stabilnosti. Njegov rad će također uključivati ​​promoviranje jakih demokratskih institucija i otvorenih društava, pomaganje u rješavanju ozbiljnog i organiziranog kriminala i drugih zajedničkih sigurnosnih izazova, te podsticanje rješavanja naslijeđenih pitanja kao što su ratni zločini i nestala lica - navedeno je.

Podržati rad visokog predstavnika Kristijana Šmita

Velika Britanija, dodaju, također će nastaviti da vodi rad na unapređenju rodne ravnopravnosti i implementaciji Inicijative za prevenciju seksualnog nasilja u sukobu.

- U Bosni i Hercegovini, rad Sir Stjuarta će podržati rad međunarodnog visokog predstavnika Kristijana Šmita (Christian Schmidt), koji i dalje ima punu podršku Ujedinjenog Kraljevstva. Što se tiče Srbije i Kosova, on će sa našim partnerima raditi na podršci dijalogu Srbija-Kosovo uz podršku EU. Visoki predstavnik je upozorio da se Bosna i Hercegovina trenutno suočava s najvećom egzistencijalnom prijetnjom u svom poslijeratnom periodu, te da postoji realna perspektiva daljih podjela i sukoba. Zajedno sa međunarodnim partnerima, UK radi na rješavanju bilo kakvih prijetnji stabilnosti u skladu s Dejtonskim mirovnim sporazumom koji je podržao 26 godina teško stečenog napretka u Bosni i Hercegovini. UK također pomaže u rješavanju drugih regionalnih izazova, uključujući podršku normalizaciji odnosa između Srbije i Kosova i borbu protiv organizovanih kriminalnih grupa. Velika Britanija će igrati važnu ulogu, blisko sarađujući sa vladama regiona i svojim međunarodnim partnerima - piše na stranici vlade Velike Britanije.

Trus: Produbljivanje ekonomskih i sigurnosnih veza sa zapadnim Balkanom

Ministrica vanjskih poslova Liz Trus (Truss) rekla je:

- Imenovanje Sir Stuarta je jasna demonstracija posvećenosti Britanije zapadnom Balkanu i odbrani i promociji slobode i demokratije u regionu. Radujem se produbljivanju naših ekonomskih i sigurnosnih veza sa zapadnim Balkanom i zajedničkom radu na odvraćanju zloćudnih aktera. Sir Stjuart će igrati ključnu ulogu u tom poslu. O političkoj situaciji na Zapadnom Balkanu razgovarano je na sastanku ministara vanjskih poslova NATO-a u Rigi, a bit će na dnevnom redu sastanka ministara vanjskih poslova G7 u Liverpulu, koji je najavljen ranije ove sedmice.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.