MEĐUNARODNI DAN

Osobama s invaliditetom u BiH otežan pristup svim segmentima društva

Predsjednik Koordinacionog odbora udruženja osoba s invaliditetom Kanton Sarajevo Fikret Zuko naveo je da je politička i ekonomska situacija u BiH prilično komplikovana

N. Aj. / Fena

Danas organiziran prijem povodom Međunarodnog dana osoba s invaliditetom

Foto: Fena


Pristupačnost svim segmentima društva predstavlja problem za osobe s invaliditetom u BiH, istaknuto je na prijemu koji je upriličen danas u Sarajevu povodom obilježavanja Međunarodnog dana osoba s invaliditetom.

Predsjednik Koordinacionog odbora udruženja osoba s invaliditetom Kanton Sarajevo Fikret Zuko naveo je da je politička i ekonomska situacija u BiH prilično komplikovana i da su zbog toga problemi osoba s invaliditetom stavljeni u drugi plan.

Upozoriti društvo

- Pokušavamo upozoriti naše društvo i one koje smo birali da ovdje žive i osobe s invaliditetom, koje, u granicama mogućnosti ove države, trebaju biti što je moguće ravnopravnije - dodao je Zuko.

Pojasnio je da im je neophodno da se mogu školovati, zapošljavati, da imaju pomagala i da imaju porodice.

- Objektivno, bez pomoći društva i države to nije moguće - poručio je Zuko.

Arhitektonske barijere

Fata Bahtijarević iz Sarajeva precizirala je da za osobe s invaliditetom najveći problem predstavljaju arhitektonske barijere, nepristupačni objekti i škole, ali i određeni broj zdravstvenih ustanova.

Dodala je da se to posebno odnosi na objekte javne administracije od kojih je vrlo mali broj prilagođen osobama s invaliditetom.

Obilježavanje Međunarodnog dana osoba s invaliditetom ove godine posvećeno je Konvenciji o pravima osoba s invaliditetom i Agendi UN-a za održivi razvoj 2030.

Više o temi Međunarodni dan osoba s invaliditetom

NA VRH

Podijeli članak na