ZENICA

Predsjedavajući Gradskog vijeća uputio pismo zabrinutosti ambasadorima SAD, EU i Velike Britanije u BiH

Uvjeren sam da dijelite moje mišljenje da je shodno naprijed navedenim okolnostima moja zabrinutost opravdana, naveo je Husetić

Mirza Husetić poslao pismo ambasadorima. avaz

Piše: L. M.

3.12.2021

Predsjedavajući Gradskog vijeća Zenica, Mirza Husetić, poslao je pismo zabrinutosti Metju Fildu (Matthew Field), ambasadoru Velike Britanije u BiH, Eriku (Eric) Nelsonu, američkom ambasadoru te Johanu Satleru (Johann Sattler), specijalnom predstavniku EU u BiH u vezi novonastalih dešavanja u Zenici.

- Opće je poznato i Vama i široj bh. javnosti da su u prethodnim danima na teritoriji Grada Zenica izvršena iznenadna privođenja gradonačeknika Grada Zenice Fuada Kasumovića i njegovih saradnika u predmetu "Zenicatrans". Bez želje da ovim pismom i svojim istupima utječem na rad pravosudnih i drugih organa, koji prema zakonskim pretpostavkama imaju ovlašćenje za poduzimanje radnji, moram izraziti veliko nepovjerenje prema istim tim organima u njihovom radu i postpanju u konkretnom predmetu - naveo je Husetić u pismu.

Pismo koje je Husetić poslao. avaz

Podsjetio je da je Ambasada SAD u BiH suspendovala Memorandum o razumijevanju potpisan sa Vladom ZDK kojim se ograničava nezavisnost policije, transparentno i duboko upravljanje, pravna sigurnost te vladavina prava.

- Uvjeren sam da dijelite moje mišljenje da je shodno naprijed navedenim okolnostima moja zabrinutost opravdana. Zbog toga Vas molim da u cilju obezbjeđenja pravne zaštite u ovom predmetu aktivirate svoje mehanizme za praćenje procesa i na taj način doprinesete povećanju povjerenja javnosti u radu ovih institucija - zaključio je Husetić u pismu upućenom stranim ambasadorima.  

Pismo koje je Husetić poslao zvaničnicima. avaz

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.