BIVŠI SENATOR

Ovako je Dol nekada govorio o BiH: Oni ne traže od nas da ginemo za njih, oni traže priliku da se sami brane

Moje je mišljenje da trebamo urgirati naše kolege Britance, Francuze, Holanđane i ostale da odu, da se digne embargo protiv oružja i da pustimo Bosance da se sami bore, govorio je

H. J. I. / Glas Amerike

Bob Dol

Foto: Agencije


Bivši Republikanski senator, višestruki predsjednički kandidat, heroj iz Drugog svjetskog rata i veliki prijatelj Bosne i Hercegovine Robert Bob Dol (Dole) preminuo je jučer u 98 godini. On je u februaru ove godine izjavio da se bori sa uznapredovalim rakom pluća. 

- Oni ne traže od nas da ginemo za Bosnu, oni traže priliku da se sami brane - govorio je Dol o našoj zemlji. 

Bivši predsjednik Amerike Bil Klinton (Bill Clinton) nije želio da se bavi BiH, te ju je prepustio Evropljanima. Dol je smatrao da nesposobnost Evropljana samo produžava rat i pokolj.

- Moje je mišljenje da trebamo urgirati naše kolege Britance, Francuze, Holanđane i ostale da odu, da se digne embargo protiv oružja i da pustimo Bosance da se sami bore - govorio je Dol tada.

Koristeći svoju funkciju kao lider Senata, on je konačno natjerao Klintona na aktivnije djelovanje. Služio je 35 godina u Kongresu SAD, od 1961. do 1996. godine. Podsjećamo, 2019. godine je na sjednici Gradskog vijeća Grada Sarajeva, donesena jednoglasna odluka da se priznanje ''Ključ Grada Sarajeva'' dodijeli Dolu.

NA VRH

Podijeli članak na