ZBOG OPASNOSTI OD BJEKSTVA

Predložen pritvor osumnjičenim za zločin protiv čovječnosti u Lješevu 1992.

Mjera pritvora predložena je za Ranka Draškića i Savu Manojlovića

Navedni osumnjičeni su pod istragom zbog ratnog zločina počinjenog nad civilnim stanovništvom bošnjačke nacionalnosti. Ilustracija

H. J. I.

10.12.2021

Nakon što je ispitao osumnjičene, tužitelj Posebnog odjela za ratne zločine, uputio je prema Sudu BiH prijedlog za određivanje mjere pritvora, za obojicu osumnjičenih koji su lišeni slobode u akciji SIPA, na području Zvornika i Rogatice.

Dakle, mjera pritvora predložena je za Ranka Draškića, rođenog 1956. godine u Rogatici i Savu Manojlovića, rođenog 1967. godine u Višegradu.

Mjera pritvora predložena je iz razloga opisanih u članku 132. stavak 1. točka a) ZKP BiH, odnsno zbog opasnosti od bjekstva osumnjičenih.

Navedni osumnjičeni su pod istragom zbog ratnog zločina počinjenog nad civilnim stanovništvom bošnjačke nacionalnosti na području mjesta Lješevo, općina Ilijaš, odnosno za nezakonito odvođenje i ubojstvo 22 civila, kao i progon više desetina osoba s navedenog područja, kao i stanovništva mjesta Kadarići, koje je nasilno odvedeno u zatočenje u logore i objekte za zatočenje u mjestima Podlugovi i Ilijaš.

Prijedlog za određivanje mjere pritvora upućen je Sudu BiH, saopćeno je iz Tužilaštva BiH. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.