NAKON ODRŽANIH SASTANAKA

Franc: Hitno su potrebne sankcije protiv svih onih koji su prijetnja po mir, sigurnost i stabilnost u zemlji

Politika smirivanja kada govorimo o etnonacionalističkim liderima je očigledno bila neuspješna i mora se hitno zaustaviti, istakao je

Piše: H. J. I.

13.12.2021

Romeo Franc. Screenshot

Nakon brojnih održanih sastanaka, novinarima se obratio predsjedavajući Delegacije Evropskog parlamenta za saradnju sa Bosnom i Hercegovinom i Kosovom Romeo Franc (Franz). 

- Kolega Tomas Vajc (Thomas Waitz) i ja smo proveli zadnja tri dana u BiH. Naša se posjeta desila u ključnom periodu za ovu zemlju, u periodu u kojem se razgovara o važnim državnim reformama. Mi smo došli ovdje kako bismo slušali parlamentarce, a posebno predstavnike civilnog društva. Došli smo takoođer kako bismo pokazali našu podršku za multietničku BiH čija budućnost leži u EU. Tokom zadnjih dana sastali smo se sa nizom civilnih društava i aktivista, među kojima su gospođa Zornić, gospodinom Fincijem i gospodinom Sejdićem. U velikoj mjeri poštujem rad svih ovih impresivnih građana. Pored toga Tomas Vajc i ja smo imali privilegiju da se sastanemo sa članovima Predsjedništva i našim kolegama u Parlamentu. Imali smo vrlo otvorene i konstruktvne diskusije. Najhitnije teme su bile tekuće inicijative u zemlji koje nastoje da potkopaju Dejtonski mirovni sporazum i predstojeće izbore u oktobru 2022. godine - rekao je Franc. 


Osuđujemo sve prijetnje da se bojkotiraju ili blokiraju izbori

On je objasnio i koji su njegovi zaključci na osnovu održanih sastanaka. 

- Prije svega, zagovaramo teritorijalni integritet i suverenitet BiH, moramo prevazići etničke podjele i približiti zemlju EU.

Drugo, razgovori o reformama Ustava i načinu funkcioniranja državnog sistema se moraju odvijati unutar relevantnih institucija sa demokratski izabranim predstavnicima u okviru transparentnog procesa i uz značajno učešće predstavnika civilnog društva i građana.

Treće, mora se učini sve što je moguće kako bi se osigurali fer i slobodni izbori u oktobru 2022. i kako bi se zaštitio integritet izbora. To je prije svega odgovornost BiH institucija da osiguraju da građani mogu da koriste svoja osnovna demokratska prava. Mi kategorički odbijamo i strogo osuđujemo sve prijetnje da se bojkotiraju ili blokiraju izbori. Građani imaju rpavo na ove izbore i niko nema pravo da suspendira demokratiju. S toga, međunarodna zajednica i Ured visokog predstavnika moraju biti spremni, ukoliko to bude potrebno, da osiguraju ova osnovna demokratska prava za građane BiH.

Kao četiri, BiH je izjavila da je njen cilj postati članica EU, a to je cilj koji dijeli i velika većina građana. Shodno tome, sve reforme moraju da vode ka tome da se osigura usklađivanje sa standardima EU, da se zemlja približava EU i da se prevazilaze etničke podjele. To ne mogu biti ustupci samoproklamovanim etnonacionalističkim vođama. Ni pod kakvim uslovima ne treba doći do reformi koje sprječavaju provedbu relevatnih sudskih odluka Evropskog suda za ljudska prava. 


Politika smirivanja bila neuspješna

Pod pet, kao što je već istaknuto, zemlja se suočava sa sigurnosnom krizom. Imamo stanovništvo koje je traumatizirano i trenutno se na dnevnoj bazi suočava sa retraumatizacijom zbog prijetnji otcjepljenju Dodika kao i sa zločinima kao što je poricanje genocida. Moramo strahove stanovništva shvatiti ozbiljno, solidarisati se s njima i također reagirati na odgovarajući način na te secesionističke korake i prijetnje. 

Politika smirivanja kada govorimo o etnonacionalističkim liderima je očigledno bila neuspješna i mora se hitno zaustaviti. Ja sam ubijeđen da međunarodna zajednica mora vrlo jasno da imenuje one koji su odgovorni za ovu krizu. Hitno su nam potrebne sankcije protiv svih onih koji su prijetnja po mir, sigurnost i stabilnost u zemlji i koji potkopavaju Dejtonski mirovni sporazum, kao i osobe i kompanije povezane s istima.

Dozvolite mi da zaključim. Prema mom mišljenju, ne smijemo se zavaravati. Ovo nije etnička kriza već sigurnosna kriza do koje su doveli etnonacionalistički lideri ove zemlje. Oni samo odvlače pažnju od stvarnih prioriteta svih građana u ovoj zemlji u vezi sa kojima političari ove zemlje trebaju da ispune ono što građani traže i s čime u vezi trebaju dobiti punu podršku EU. Pored mira, to su  dobar i pristojan život, poslovi, borba protiv korupcije, siromaštva, zagađenosti zraka, okolišnih problema i postizanje dobre budućnosti za njihovu djecu u ovoj zemlji - zaključio je Franc. 


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.