PREDSJEDNIK SDS-A

Šarović: Legitimno je, ali i opasno vraćati nadležnosti

Dejtonski mirovni sporazum je najbolje rješenje za RS, istakao je

H. J. I.

14.12.2021

Mirko Šarović. N1

Pitanje povratka nadležnosti na nivo entiteta, za predsjednika SDS-a Mirka Šarovića je legitiman cilj, ali ipak Šarović ocjenjuje da je takva inicijativa opasna. 

- Smatram da je to čin koji može da izazove nesagledive poslijedice ako se krene u pogrešnom smijeru - rekao je Šarović, dodajući da bilo koja pogrešna odluka može da dovede do spirale potpune krize koja je već sada intezivna.


Najbolje rješenje za RS

- Legitimno je da izađem i kažem da je ovaj Ustav BiH potupno nakaradan. Ali da li ja imam imam šanse, kako će na to reagovati druge strane, to je nešto drugo, ali je legitmno - pitao je Šarović, dodajući da u NSRS SDS nije glasao jer nije želio da rizikuje, te pojasnio da je po njegovom mišljenju Dejtonski mirovni sporazum najbolje rješenje za RS.

Komentarajući "Prijedlog rezolucije o zaštiti ustavno-pravnog poretka države BiH" koji se našao na današnjem dnevnom redu, Šarović je kratko poručio:

- Očito da nema uslova za donošenje bilo kakve odluke ili bilo kakve deklaracije. Suviše je govorimo o bilo kakvoj rezoluciji ako u njoj ne učestvujem. Očito je da nema početne pripreme da bi bilo šta ušlo u parlamentarnu proceduru uključujući i ovu deklaraciju - rekao je. 


Neće podržati sankcije OHR-a

Osvrnuo se i na ranije prijedloge da CIK BiH na neki način sankcioniše političare koji krše Djeton.

- CIK za to nije nadležan, bilo ko ako je dao mišljenje, dao ga je u svoje ime. To je nadležnot Suda. Ne vjerujem da će CIK ikada ući u to da ocjenjuje da li je nešto u skladu sa Dejtonom ili ne - rekao je Šarović.

Predsjednik SDS-a je dodao da neće podržati bilo kakvu sankciju koju donese OHR, ili visoki predstavnik "sa kredibilitetom ili ne", rekao je Šarović, dodajući da se, s druge strane, ne može utjecati na pojedinačne sankcije država poput SAD ili Njemačke.

- Uvijek smo imali negativan stav prema tome. Mi smo ogorčeni protivnici vlasti u RS, SNSD-a, ali mislim da ih treba da pobjedimo za stolom, ili na izborima - zaključio je Šarović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.