NOVA BILA

Hrvati Lašvanske doline prisjetili se konvoja nade i spasa

Nakon desetodnevnog puta, na današnji dan, ratne 1993. godine, u Lašvansku dolinu stigao je humanitarni konvoj "Bijeli put" s više od 100 kamiona pomoći, hrane i lijekova

Obilježavanje u Novo Biloj. Fena

E. T. / Fena

19.12.2021

Hrvati Lašvanske doline u nedjelju su se prisjetili "Bijelog puta", humanitarnog konvoja koji im je vratio nadu da će preživjeti skoro jednogodišnju opsadu.

Nakon desetodnevnog puta, na današnji dan, ratne 1993. godine, u Lašvansku dolinu stigao je humanitarni konvoj "Bijeli put" s više od 100 kamiona pomoći, hrane i lijekova.


Prisjećamo se svih teških trenutaka

Osim neophodne humanitarne pomoći, Konvoj je probudio nadu za oko 70 tisuća stanovnika Lašvanske doline koji su bili u potpunom okruženju Armije RBiH, bez hrane, lijekova, struje i vode.

- Prisjećamo se svih teških trenutaka i 'Bijelog puta' koji nam je pokazao da nismo sami i da je Hrvatska država pokazala cijelom svijetu što se događa u BiH. 

Ono što je pristiglo u 'Bijelom putu' nije toliko značajno, nego više simbolika na povezanost Hrvata u Hrvatskoj i BiH - istaknuo je ovom prigodom predsjednik FBiH Marinko Čavara.

Svjedoci dolaska konvoja kažu kako ih i danas obuzmu emocije kad se prisjećaju svega.



Bilo je puno ljudi

- Bilo je puno ljudi, bili smo sretni, osjećali smo nadu, spas... Kad se prisjećam toga obuzmu me emocije - rekao je mještanin Nove Bile Josip Nikolić.

Mještanin Živko Barbić kaže kako se bilo i gladno i žedno te da je konvoj stigao u pravi momenat, i da se to ne zaboravlja.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.