NIJE BAŠ DO SLAVLJA

Danas je Dan rudara u FBiH: Komorati, hvala vam!

Simbolično, pred zgradom Vlade FBiH, zapaljena je 101 baklja, 101 godinu nakon Husinske bune tokom koje su se njihovi preci pobunili protiv represije koju su nad njima provodili tadašnji državni organi

Rudari su bili primorani doći ispred zgrade Vlade. Avaz

Piše: Alen Bajramović

21.12.2021

Sa buketima cvijeća koje su položili na spomen – obilježja poginuloj braći, rudari u FBiH dočekali su dan. 21. decembar, Dan rudara nekada je bio ispunjen ponosom, svečanim defileima i dodjelama nagrada, a danas je samo dan u kojem sjećanja postaju teža, gorčina jača, a budućnost neizvjesnija. 

Istina, uoči svog praznika, rudari u FBiH su dobili još jednu bitku, ali još uvijek pokušavaju pronaći odgovor na pitanje zašto je do nje uopće moralo doći.


101 godina nakon Husinske bune

Podsjetimo, kraj novembra i početak decembra obilježio je radnički neposluh Sindikata radnika rudnika u FBiH, protest rudara u Sarajevu i potresne scene iz noći koju su proveli na otvorenom. 

Simbolično, pred zgradom Vlade FBiH, zapaljena je 101 baklja, 101 godinu nakon Husinske bune tokom koje su se njihovi preci pobunili protiv represije koju su nad njima provodili tadašnji državni organi. 



Komorati su osujetili pokušaj da im se oduzmu njihova prava. Avaz

Nasilje kojem su bili izloženi 2021. nije isto kao 1920. godine, ali ovo koje je kulminiralo u godini koju ispraćamo mnogo duže traje.

Komorati su osujetili pokušaj da im se oduzmu njihova prava. Izloženi ogromnom pritisku, izborili su se za ono što su već imali. Rudarski neposluh, kojeg zbog zakona koji važe u BiH nisu mogli ni nazvati štrajkom, na površinu je izbacio bezobzirnost vlasti i njenih direktora koji bi sve finansijske probleme rješavali preko leđa radnika. 


Rudari u Sarajevu u novembru. Avaz

„Mjerila“ se tako zaslužena rudarska plata, pokušavalo otkinuti od crnog hljeba sa sedam kora, pravilnicima nastojala povećati količina iskopanog uglja, umjesto da za 24 sata iz uprava izađu svi koji su stranačkim putevima u njih ušli, umjesto da bar jednom u životu solidarnost sa kopačima u jami pokažu pretplaćeni vlastodršci. Jer, da su u štrajk stupili oni, on bi mogao još uvijek da traje, a da je štrajk rudara potrajao još samo nekoliko danas bismo se smrzavali i živjeli u mraku.


Na rudare se obrušilo nekoliko tona uglja

To su i razlozi zbog kojih se danas osjeti gorčina u glasu rudara. Procjenjuju da je od osnivanja rudnika do danas poginulo više od 700 njihovih kolega. I početak ovog mjeseca obilježila je tragedija u rudniku „Đurđevik“, kada je poginuo Raif Čamdžić, njegov kolega Huso Kadirić povrijeđen. Na rudare se obrušilo nekoliko tona uglja.

Lopate i krampovi u rudarskim jamama na 200 do 300 metara ispod površine zemlje i danas su jedini alat. Iz rudarskih jama, iz mraka i blata, tone uglja izaći će i sutra kako bi država nastavila da živi. I više nego dovoljan razlog da svako od nas danas razmisli o snazi i požrtvovanju tih ljudi, čestita im njihov dan i pošalje im poruku: Komorati, hvala Vam.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.