AMERIČKI AMBASADOR

Nelson i Cikotić: Opstrukcija Zakona o pranju novca bi moglo imati velike finansijske i ekonomske posljedice po BiH

U slučaju opstrukcija usvajanja novog Zakona o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti, BiH mogla ponovo naći na listi zemalja koje u potpunosti ne sarađuju sa međunarodnim finansijskim institucijama, navedeno je u saopćenju

Nelson i Cikotić. MS BiH

E. Ć.

22.12.2021

Ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini Erik Nelson (Eric) danas je posjetio Ministarstvo sigurnosti BiH gdje je sa ministrom Selmom Cikotićem razgovarao o ključnim sigurnosnim izazovima i budućoj saradnji.

Kako je iz Ministarstva sigurnosti BiH saopćeno, na sastanku je posebno potencirana borba protiv pranja novca te je istaknuta potreba usklađivanja domaćih zakona sa međunarodnim standardima i preporukama finansijskih institucija. 

Ukazano je da bi se u slučaju opstrukcija usvajanja novog Zakona o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti, BiH mogla ponovo naći na listi zemalja koje u potpunosti ne sarađuju sa međunarodnim finansijskim institucijama, a što bi imalo velike finansijske i ekonomske posljedice po BiH.

Također, tokom sastanka razgovarano je i o aktuelnoj političkoj situaciji u BiH te mogućnostima rješavanja blokada u radu državnih institucija. Ukazano je na moguće posljedice takvog djelovanja, te su razmjenjena mišljenja o mogućim rješenjima za novonastalu situaciju.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.