PODACI EBRD-A

BiH po ekonomskom rastu na začelju regiona

Najveći rast u regiji od čak 12,3 posto predviđa se Crnoj Gori. Bosni i Hercegovini ove godine predviđa se rast od 4,5 posto, a sljedeće svega 3 posto

Ovakve slike su svakodnevnica u bh. gradovima. Ilustracija

Danijal Hadzovic
Piše: Danijal Hadžović

29.12.2021

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) podigla je svoju prognozu rasta za regiju zapadnog Balkana na 6,4 posto za 2021. u svom najnovijem izvještaju o regionalnim ekonomskim izgledima (REP).

Ekonomski oporavak

Ipak, nas u Bosni i Hercegovini može zabrinjavati to što se od svih država zapadnog Balkana našoj zemlji predviđa najmanji rast. Učinak Bosne i Hercegovine čak je premašio očekivanja u drugom tromjesečju 2021. godine uz oporavak vanjskih tržišta i snažan rast domaće privatne potrošnje, podržan baznim efektima. Izvoz roba i usluga realno je porastao za više od 50 posto na godišnjem nivou, zahvaljujući snažnom oporavku u EU, našem glavnom izvoznom tržištu. Kratkoročni pokazatelji trgovine na malo i industrije upućuju na nastavak ekspanzije industrijske proizvodnje i usluga u trećem tromjesečju. Očekuje se da će se ove godine naša ekonomija povećati za 4,5 posto u 2021. i 3,0 posto u 2022. godini.

Poređenja radi, Srbiji se ove godine predviđa rast od čak 6,5 posto te 4,3 posto u 2022. godini. Snažna ekspanzija ove zemlje u izvozu i industriji odražava oporavak eurozone, glavnog trgovinskog partnera Srbije, dok je snažan rast potrošnje kućanstava uslijedio nakon razdoblja zaostale potražnje. Izravna strana ulaganja oporavila su se u prvoj polovici 2021., gotovo na nivo iz 2019., što bi trebalo olakšati budući rast. Ovaj rezultat još je impresivniji ako se uzme u obzir da je Srbija u pandemijskom 2020. imala pad od samo 1%.

Albanija bilježi pozitivan ekonomski rast tri uzastopna tromjesečja, potaknut povećanjem domaće i vanjske potražnje. Turizam se snažno oporavio u ljetnoj sezoni 2021. s brojem stranih turista koji je gotovo jednak brojkama prije pandemije u razdoblju od juna do augusta. Očekuje se da će ekonomija rasti za 8,0 posto u 2021. i za 3,7 posto u 2022. godini.

Ekonomija Kosova se oporavlja uglavnom zahvaljujući vanjskom sektoru koji pruža podršku. Izvoz usluga ? više od četiri puta veći od izvoza robe prije pandemije udvostručio se u prvih sedam mjeseci u odnosu na isto razdoblje 2020., uglavnom zbog priljeva povezanih s putovanjima. Snažno je rastao i izvoz robe. Potrošnja kućanstava podupire se sve većim priljevom doznaka i kreditnom ekspanzijom. Predviđa se rast ekonomije od 7,7 posto u 2021. i 4,5 posto u 2022. godini.


Kretanje BDP-a država zapadnog Balkana. Screenshot

Regionalni šampion

Ekonomija Crne Gore počela se snažno oporavljati nakon jedne od najgorih kontrakcija u regijama EBRD-a u 2020. godini. Nakon sporog početka, turizam je snažno ojačao ljeti, a broj dolazaka stranih turista i noćenja u kolektivnim smještajima dostigao je oko 85 posto razina iz 2019. u julu i augustu . Vlada je doživjela značajno povećanje prihoda tijekom ljetnih mjeseci, podupirući fiskalne račune. Predviđa se rast BDP-a za 12,3 posto u 2021. i za 5,7 posto u 2022. godini. Ipak, treba napomenuti da je u 2020. Crna Gora imala žestok ekonomski pad od preko 15%.

Sjeverna Makedonija tako jedina država koja neće imati znatno veći rast od BiH u 2021. Ovo je državi se u 2021. predviđa nešto niži rast od BiH u iznosu od 4 posto, ali joj se identičan rast predviđa i naredne godine, za razliku od BiH kojoj se predviđa identičan rast.


Novalićeve neistine

Gostujući nedavno na skupu sa predstavnicima bh. dijaspore u Luksemburgu, premijer Federacije BiH Fadil Novalić govorio je i o ekonomskim pokazateljima u ovom entitetu, između ostalog tvrdivši da BiH ima najveći rast u regiji i najveći rast nezaposlenosti. No, kao što podaci pokazuju, istina je upravo obratno – BiH je regionalnom začelju po ekonomskom rastu.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.