SARAJEVO

Novalić i predstavnici EBRD-a razgovarali o ključnim projektima Vlade FBiH

Naš fokus je na izgradnji tunela Prenj, najzahtjevnijeg projekta koji se, ustvari, sastoji od tri podprojekta, kazao je Novalić

Sa današnjeg sastanka. VLADA FBiH

A. O.

12.4.2022

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić danas je primio delegaciju Evropske banke za obnovu i razvoja (EBRD), na čelu s potpredsjednikom ove finansijske institucije za politiku i partnerstvo Markom Bovman (Bowmanom).

Razgovarano je o novoj EBRD-ovoj Strategiji za BiH, te o agendi Vlade FBiH, uključujući Koridor Vc, zatim reformi državnih preduzeća, kao i potrebi zakonskog uređenja oblasti proizvodnje energije iz obnovljivih izvora.


Prioritetni projekti

Premijer Novalić je naglasio da je EBRD jedan od najznačajnijih partnera Vlade FBiH, te goste upoznao s nekim od njenih prioritetnih projekata.

- Naš fokus je na izgradnji tunela Prenj, najzahtjevnijeg projekta koji se, ustvari, sastoji od tri podprojekta. Osim samog tunela, riječ je o pristupnim cestama sa ostalom infrastrukturom sa obje njegove strane. Praktično smo zaokružili sve druge dionice od sjevera do juga Koridora Vc, jer su ugovorene i finansijski osigurane - kazao je Novalić.

Danas je dogovoreno i ubrzanje aktivnosti na izgradnji autoceste, pa tako i pripremnih aktivnosti za projektovanje i pretkvalifikaciju za izražavanje interesa za gradnju ove dionice.


Tranzicija energetskog sektora

Razgovarano je i o tranziciji energetskog sektora, te mogućnosti većeg angažmana privatnog sektora u proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora. Tome treba prethoditi unaprjeđenje regulatornog pravnog okvira za ovu oblast, odnosno donošenje zakona o obnovljivim izvorima energije.

Jedan od tema o kojoj je, također, bilo razgovora, jeste reforma državnih preduzeća.

Današnjem sastanku, održanom u sjedištu Federalne vlade u Sarajevu, na kome je obostrano izraženo opredjeljenje za nastavkom dosad veoma uspješne saradnje, prisustvovali su i član EBRD-ovog Odbora direktora za BiH Leander Treppel i direktorica EBRD-a za BiH Manuela Naessl.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.