SPORAZUMI

Dug Vlade HNK od 8 miliona KM priorietno ide ka Aerodromu Mostar

Nevenko Herceg, premijer HNK i gradonačelnik Mostara Mario Kordić potpisali Sporazum o načinu izvršenja obaveza

Kordić i Herceg danas u zgradi Vlade HNK. M.Smajkić

Piše: M.Sm.

5.1.2022

Nevenko Herceg, premijer Hercegovačko-neretvanskog kantona i Mario Kordić, gradonačelnik Mostara danas su u zgradi Kantonalne vlade u Mostaru potpisali Sporazum o načinu izvršenja obaveza HNK prema Gradu Mostaru.




S potpisvanja Sporazuma. M.Smajkić

Ukupan dug iznosio više od 13 miliona KM

Riječ je o dokumentu kojim se Vlada HNK obavezuje da će prema Gradu Mostaru, na osnovu pravosnažnih sudskih presuda koje se odnose na dug za zgradu Đačkog doma u kojoj je smještena Kantonalna administracija isplatiti skoro osam miliona KM. Ukupan dug je iznosio više od 13 miliona KM, a dio od 5,4 miliona KM se odnosio na zatezne kamate te je postignuta vansudska nagodba kojom su, praktično, kamate otpisane.

Sredstva od osam miliona KM će se, kako je rečeno nakon potpisivanja, prioritetno, ali ne isključivo usmjeriti prema Aerodromu Mostar, s ciljem njegovog oživljavanja.


- U više navrata smo turizam isticali kao jednu od najbitnijih grana gospodarstva. U tom kontekstu složili smo se kako bi bilo najbolje sredstva u iznosu od skoro osam miliona KM prioritetno usmjeriti u Zračnu luku Mostar, čiji je vlasnik i kojom upravlja Grad Mostar, a kako bi potencijali koje imamo na kvalitetan način bili dostupni turistima iz cijeloga svijeta.

Uvjeren sam kako će se ostvariti planovi i najave čelnika grada Mostara o ponovnom uspostavljanju letova, osobito niskotarifnih kompanija s kojima su već obavljeni određeni razgovori, a tomu će zasigurno doprinijeti i izdvajanje značajnih proračunskih sredstava - rekao je Herceg.

Uskoro će biti uplaćen prvi milion KM

Dodao je da će uskoro, prema ovom Sporazumu, biti uplaćen prvi milion KM, a tokom godine Vlada HNK će uplatiti još jedan milion KM. Treći i četvrti dio u iznosu od po dva miliona KM bit će uplaćeni do kraja 2023., odnosno 2024. godine, a ostatak od oko 1,8 miliona tokom 2025. godine.

Kordić je izrazio zadovoljstvo potpisivanjem Sporazuma, uz zahvalu premijeru i Vladi HNK što su rješavanje ovog pitanja uvrstili u prioritete.

- Zadovoljni smo da ćemo ovaj iznos, definiran Sporazumom u idućim godinama koristiti u proračunu Grada Mostara, prioritetno za potrebe Zračne luke Mostar kako bismo dobili veliku komparativnu prednost kada je u pitanju turizam i gospodarstvo koje donosi funkcionalna zračna luka. 

Naravno, sredstva će biti korištena i za druge kreativne projekte Grada Mostara. Generalno mislim da je dobar put rješavati sve međusobne odnose, pa i sporove kroz dijalog. Držim kako će ovaj Sporazum doprinijeti boljitku građana Mostara, ali i cijelog Kantona - rekao je Kordić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.